Počas stredy došlo v Žilinskom kraji k trom požiarom, jeden z nich skončil tragicky


Foto: Počas stredy došlo v Žilinskom kraji k trom požiarom, jeden z nich skončil tragicky Foto: DHZ Oravské Veselé

V utorok 2. decembra 2020 došlo na území Žilinského kraja k trom požiarom, pri ktorých zasahovali profesionálni aj dobrovoľní hasiči a taktiež posádky záchrannej zdravotnej služby. Hlásenia o požiaroch prijalo Krajské operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline.

K prvému prípadu vyrážali hasiči krátko pred pol treťou hodinou nadránom do obce Oravské Veselé, kde došlo k požiaru staršieho rodinného domu. Už pri príchode jednotky dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) na miesto bola celá strecha a časť domu v plameňoch. Hasiči preto museli používať autonómne dýchacie prístroje.

„Hasenie požiaru bolo náročné, zásah sťažoval silný mráz. Príčinou požiaru bol prasknutý komín a komínová vložka. Len vďaka duchaprítomnosti sa nikomu nič nestalo, materiálna škoda je veľká, ale všetci sú zdraví. Požiar sa podarilo uhasiť ráno o 7:00 hod., naši chlapi ešte ostali dohasiť malé ohniská a pomôcť rozobrať krov,“ spresňuje DHZ Oravské Veselé.

Pri likvidácii požiaru bolo na dopravu vody použitých množstvo hadíc, ktoré veľmi rýchlo zamŕzali. Po zásahu ich bolo potrebné nechať v hasičskej zbrojnici na niekoľko hodín rozmraziť.

Druhé hlásenie prijalo Krajské operačné stredisko HaZZ v Žiline krátko pred 15:30 hod. z mesta Liptovský Mikuláš. Na linku bol ohlásený požiar osoby v mestskej časti Okoličné. Posádka hasičov po príchode na miesto zistila, že ide o požiar osoby vo vonkajšom prostredí pri rodinnom dome.


Do príchodu pomoci bol požiar uhasený rodinnými príslušníkmi a členovia privolanej Záchrannej zdravotnej služby vykonávali postihnutej osobe kardiopulmonálnu resustitáciu.

„Hasiči asistovali Záchrannej zdravotnej službe pri oživovaní osoby. Napriek rýchlemu zásahu po čase lekár skonštatoval exitus. Hasiči skontrolovali miesto požiaru a miesto zásahu odovzdali Polícii. Príčina vzniku požiaru je v štádiu vyšetrovania,“ spresnil Michal Kypus z Krajského riaditeľstva HaZZ v Žiline.

K tretiemu požiaru došlo pred pol desiatou hodinou večer v obci Malatiná (okres Dolný Kubín). Operačné stredisko vyslalo na zásah posádku z Hasičskej stanice v Dolnom Kubíne. Hasiči po príchode zistili, že ide o zahorenie sadzí v komínovom telese rodinného domu.

„Pri kontrole vykurovacieho telesa sa majiteľka nadýchala splodinami horenia. Hasiči poskytli postihnutej osobe predlekársku prvú pomoc, ukončili horenie vo vykurovacom telese a vyčistili komín. Postihnutá osoba bola odovzdaná do opatery privolanej Záchrannej zdravotnej služby, ktorá po ošetrení odviezla osobu do nemocnice na ďalšie vyšetrenie,“ uviedol Michal Kypus.

Hneď po tom, čo hasiči dostali situáciu pod kontrolu, bol na miesto bol privolaný zisťovateľ príčin požiarov, ktorý určí presnú príčinu jeho vzniku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR HaZZ v Žiline