Na Žilinskej univerzite otvorili novú multimediálnu miestnosť pre herný dizajn


Foto: Na Žilinskej univerzite otvorili novú multimediálnu miestnosť pre herný dizajn Foto: Žilinská univerzita v Žiline

Na konci novembra otvorila Fakulta elektrotechniky a informačných technológií Žilinskej univerzity v Žiline novú multimediálnu miestnosť s názvom GAMElab. Cieľom laboratória je poskytnúť študentom priestor pre herný dizajn. Nový priestor spája programátorskú aj grafickú časť do unikátneho celku.

Vďaka tomu získajú študenti inžinierskeho stupňa neoceniteľné skúsenosti s vytváraním hier, budú ich vedieť naprogramovať, nadizajnovať a aplikovať. GAMElab v Žiline otvorili za účasti účasti prof. Ing. Jozefa Jandačku, PhD., rektora UNIZA, doc. PaedDr. Petra Hockicka, PhD., prodekana FEIT a prof. Ing. Róberta Hudeca, PhD., vedúceho Katedry multimédií a informačno-komunikačných technológií.

FOTO: UNIZA

Laboratórium herného dizajnu vzniklo aj vďaka podpore štrukturálnych fondov v projekte Interreg Poľsko-Slovensko. GAMElab sa prezentoval zážitkovo, prítomní hostia mali jedinečnú možnosť vyskúšať si 2D/3D hry vytvorené študentami, ale aj moderné technológie ako virtuálna realita, rozšírená realita, 3D skenovanie a 3D tlač. 

Miestnosť je vybudovaná s funkčným nábytkom, flipchartom, zatemňujúcimi roletami a vybavená hernými počítačmi. Tie sú vhodné na tvorbu a testovanie tých najnáročnejších hier a 3D renderov. Študenti FEIT dostanú možnosť využívať techniku a zariadenia GAMElab pri svojej práci i mimo vyučovaciu dobu.   

„Aj touto formou fakulta buduje silnú komunitu mladých talentovaných nadšencov herného priemyslu a IT, mení stereotypy vo vzdelávaní, učiteľ a študent spolupracujú pri uskutočňovaní študentských nápadov a start-upov. Laboratórium môže študentom pomôcť v rozbehnutí zmysluplnej kariéry či v podnikateľskom pláne. Vďaka nemu majú kontakt s najnovšími technológiami, ako sú herné konzoly, virtuálna realita, 3D snímanie priestoru, 3D scan a podobne,“ informuje univerzita. 


FOTO: UNIZA

Výstupy sa pretavujú aj do semestrálnych a záverečných prác, napríklad Gardener, Morava, Pac man 3D, UNIZA race, Space Race, Terraniza, Wondermaze, Wabanaki, FEITLab VR, Lada, Lumi, Curling, UNIZA Zombie Apocalypse a iné.

„Všetky významné objavy a vynálezy vedy i umelecké diela sa zrodili v súlade techniky a umenia. Našich študentov učíme formou hier programovať  a rozumieť širokospektrálnemu „jazyku médií“ tak, aby využili svoj potenciál naplno. Nová zmodernizovaná miestnosť – GAMElab je vynikajúci prostriedok pre uskutočnenie ich cieľa byť úspešným game-dizajnérom,“ dodal prof. Ing. Róbert. Hudec, PhD., vedúci KMIKT FEIT UNIZA.

Game Design je jedným z najväčších zábavných odvetví na svete, jeho príjmy výrazne prevyšujú filmový priemysel (za rok 2018 dosiahol herný priemysel tržby v hodnote 151 miliárd dolárov, pričom filmový 41 mld. a hudobný 20 mld.). V súčasnosti sú preto veľmi žiadaní dizajnéri, vývojári a umelci videohier.

Mladých ľudí svet videohier veľmi baví, a aj z tohto dôvodu sa FEIT UNIZA snaží vyhovieť požiadavkám študentov, ktorí majú záujem o štúdium multimédií, informačno-komunikačných technológií a umenia (grafika, dizajn). Pre potreby praxe vzdeláva podľa celosvetových trendov, komplexne a synergicky prepája jednotlivé oblasti tak, aby študenti dokázali riešiť aj dôležité spoločenské výzvy vo virtuálnom svete.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinská univerzita v Žiline