Mestský úrad Žilina daroval nadácii nevyužívané počítače, podobná pomoc je vítaná od každého


Foto: Mestský úrad Žilina daroval nadácii nevyužívané počítače, podobná pomoc je vítaná od každého Foto: Mesto Žilina

Pred niekoľkými dňami dostala Nadácia mesta Žilina do daru nevyužívané počítače od Mestského úradu v Žiline, tie budú slúžiť potrebám zdravotne postihnutých občanov. V súčasnej pandémii rastie tlak na využívanie techniky, pre deti sú počítače nutnosťou pri dištančnom vzdelávaní. Iní obyvatelia ich využívajú na komunikáciu či elektronické služby počas karantény.

Za mesto odovzdal techniku primátor Peter Fiabáne, prevzali ich správkyňa nadácie Jana Filipová spolu s členom správnej rady Ľubomírom Bechným (všetci na titulnej fotografii). Firmy a iné osoby podporujú nadáciu podľa aktuálnych potrieb, zvýšenie žiadostí o počítače v dôsledku pandémie potvrdila aj Jana Filipová: 

„Tento rok sa zvýšil počet žiadostí na počítače hlavne z toho dôvodu, že prišiel COVID a ľudia zostali doma, pričom boli odkázaní najmä na komunikáciu cez sociálne siete. Študenti zas prešli na online vyučovanie. Počítače teda budú občania využívať na vyhľadávanie a získavanie informácií, prehľad o aktuálnom dianí na Slovensku ako aj vo svete, nadväzovanie sociálnych kontaktov,“ dodala správkyňa Nadácie mesta Žilina a zároveň poslankyňa mesta.  

Dostupnejšie vzdelanie aj komunikácia

Študenti si tak budú musieť dokúpiť už len webkameru, obdarovaným zdravotne postihnutým deťom budú počítače slúžiť aj na ukladanie multimediálnych obsahov ako sú fotografie, texty či hudba. Na nadáciu sa najčastejšie obracajú obyvatelia so žiadosťou o pomoc pri rehabilitačných pobytoch:

„Na tento rok sme už žiadosti vyhodnotili a so žiadateľmi sme v neustálom kontakte. Máme ešte od občanov žiadosti, kde žiadajú hlavne o pomoc na rehabilitačné pobyty, ktoré sú finančne veľmi náročné. Osloviť s vyradenými počítačmi a notebookmi nás môžu všetci, ktorí takto chcú pomôcť tým, ktorí to potrebujú,“ doplnila Filipová.

Ak by ste chceli pomôcť darovaním počítačov alebo notebookov, kontakty nájdete na www.nadacia.zilina.sk. Tento rok nadácia pomáhala aj počas koronakrízy, a to poradenstvom aj materiálne. Funguje na dobrovoľníckej báze, podarilo sa však získať grant od nadácie jedného z veľkých operátorov:

„Počas tohto roka sme sa snažili občanom hlavne počas COVIDU poskytnúť poradenskú pomoc, zabezpečiť potravinovú a hygienickú pomoc, ktorú sme zabezpečili prostredníctvom grantu nadácie Orange. Zabezpečili sme pre pacientov žilinskej nemocnice osem televízorov na oddelenie liečebne dlhodobo chorých v Žiline a na oddelenie chirurgie. Okrem toho sme podporili počas Covidu Centrum sociálnych služieb na Vlčincoch, Úsmev - zariadenie pre seniorov na Solinkách stojanom na dezinfekciu, dezinfekčnými prostriedkami a tiež niektoré školské zariadenia stojanom na dezinfekciu a hygienickými balíčkami,“ uvádza správkyňa nadácie. 


Nadácia chce v budúcnosti pomáhať ešte viac

Do budúcna by radi rozšírili personálne kapacity a vyčlenili samostatného zamestnanca, ktorý by sa staral o chod organizácie a zároveň plne venoval pomoci občanom:

„Poslaním nadácie je pomáhať občanom, ktorí sa ocitli v nepriaznivej sociálnej situácii, majú problémy v rodine a nevedia si pomôcť v rámci svojich možností. Plánujeme programovú stratégiu na konkrétne roky, navrhnúť nový mechanizmus vedeniu mesta Žilina, rozdelenie oblastí podpory, posilniť členov správnej rady a vyzvať odborníkov k napĺňaniu potrebných cieľov. Žilina ako krajské mesto má veľký potenciál, a ten vidíme v rôznych oblasti darcovstva v získavaní zdrojov. Ale na to potrebujeme spoluprácu a tiež posilniť finančné a personálne kapacity,“ uzavrela Jana Filipová.

Notebooky pre školákov uvítajú aj stredné školy

S obdobnou výzvou prišla aj Sekcia pre mládež Žilinského samosprávneho, ktorá chce vyzbierať 500 notebookov pre deti, ktoré sú pri dištančnej výučbe limitované. Výzva „Daruj notebook – zlepši prístup k vzdelaniu.“ myslí najmä na študentov, ktorí si nemôžu notebook dovoliť.

„Veľa študentov si notebook nemôže dovoliť a učitelia im tak musia nechávať listinné zadania na vrátnici. Svojou iniciatívou by sme im chceli pomôcť na ceste k lepšiemu štúdiu, na mladých nám záleží,“ uviedol jeden z členov Sekcie pre mládež ŽSK Marcel Rypák.

Sekcia by rada vyzbierala 500 notebookov, následne ich distribuovala na stredné školy v okresoch, ktoré ich doručia dopytujúcim študentom. Darovať notebook môžete cez registračný dotazník https://bit.ly/32xTNCH, následne ho prinesiete na kontaktné miesto -https://bit.ly/35ihEb4


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu