Na uliciach v Žiline pribúda ľudí bez rúšok, na proteste polícia nepokutovala


Foto: Na uliciach v Žiline pribúda ľudí bez rúšok, na proteste polícia nepokutovala

Vo vonkajších priestoroch stále platí povinnosť nosiť prekrytie horných dýchacích ciest, v posledných týždňoch ale v Žiline pribúda prípadov ľudí, ktorí chodia po ulici bez rúška či iného prekrytia tváre. Pokuty za nenosenie rúška sa môžu v blokovom konaní vyšplhať do výšky tisíc eur, počas mimoriadnej situácie na základe oznámenia okresnému úradu až do výšky 1659 eur. 

Naposledy zverejnilo Ministerstvo vnútra SR štatistiky k porušeniam nariadení v polovici septembra. Podľa nich policajti za obdobie od začiatku pandémie evidovali 9855 udalostí, z ktorých sa u 3687 potvrdilo, že išlo o priestupok za porušenie nariadenej karantény, porušenie povinnosti nosiť rúško a porušenie zákazu otvorenia prevádzok. 

„Najviac priestupkov bolo zistených v Košickom kraji (711) a najviac porušení povinností nosiť rúško sa objavilo v kraji Žilinskom (425),“ informovalo ministerstvo. Policajná hovorkyňa na našu žiadosť nespresnila, či aktuálne vykonáva polícia v Žilinskom kraji kontrolu dodržiavania nariadenia o prekrytí horných dýchacích ciest.


Nie je jasné ani to, koľko pokút či pokarhaní bolo udelených za uplynulé týždne v druhej vlne pandémie. Na výročie Nežnej revolúcie sa v Žiline konalo stretnutie približne 800 až 1 000 ľudí, časť z nich porušila viaceré nariadenia.

Polícia na akcii dohliadala na udržanie verejného poriadku a účastníkov akcie nepokutovala: „V súvislosti so stretnutím ľudí na Námestí Andreja Hlinku dňa 17. novembra polícia neuložila žiadne pokuty za nedodržanie nariadenia o prekrytí horných dýchacích ciest,“ potvrdila krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu