V Žiline má pomôcť riešiť dlhodobé státie na parkoviskách nová daň, platiť sa bude od počtu dní


Foto: V Žiline má pomôcť riešiť dlhodobé státie na parkoviskách nová daň, platiť sa bude od počtu dní Foto: ilustračné - Mestská polícia Žilina

Problém s parkovaním na sídliskách v Žiline ešte viac komplikujú niektorí obyvatelia, ktorí odstavia vozidlá na verejných priestranstvách na dlhé mesiace. Pomôcť bojovať s vrakmi a dlhodobo odstavenými autami má nová úprava Všeobecne záväzného nariadenia o dani za užívanie verejného priestranstva.

Tú včera schválili mestskí poslanci jednohlasne. Podľa doteraz platnej úpravy majitelia motorových vozidiel, ktorí ich dlhodobo parkovali na verejnom parkovacom mieste mimo vlastné trvalo vyhradené miesto, väčšinou neporušovali zákon.

Stačilo mať evidenčné číslo, netvoriť prekážku cestnej premávky a neohrozovať či nepoškodzovať životné prostredie. Amorálne prípady, v ktorých ľudia na sídliskách parkujú desiatky áut, má riešiť nová daň. Začne sa počítať po dvoch mesiacoch a jej výška sa bude odvíjať od zabratej plochy a počtu dní státia:

„Sadzba dane pre majiteľa motorového vozidla, ktoré zaberá verejné priestranstvo po dobu dlhšiu ako 60 za sebou nasledujúcich dní je stanovená vo výške 1,20 €/m²/deň, čo znamená vyrubenie dane za 1 deň 14,40 €, za mesiac 432 €. Táto sadzba predstavuje rozmer priemerného parkovacieho miesta v m² (12 m²) vynásobený sadzbou dane za m² (1,20€),“ vysvetľuje mechanizmus fungovania novej dane dôvodová správa.


Parkovacia politika v meste je dnes nastavená tak, že umožňuje špekulatívne parkovať väčšie množstvo vozidiel. Typickým príkladom je dlhodobý problém na Vlčincoch, kde má jeden majiteľ odparkovaných niekoľko desiatok vozidiel. Tie pred časom niekto zapálil. 

Obdobne sa v Žiline vyskytujú prípady, kedy majitelia z iných okresov odstavia automobily v platenej zóne na niekoľko mesiacov, pričom mestská polícia im založí papuču. Za celú dobu státia tak uhradia len výšku pokuty, práve to sa novým znením VZN o dani za užívanie verejného priestranstva zmení. Mesto pracuje aj na odstraňovaní nepojazdných autovrakov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu