AKTUÁLNE: Do pilotného testovania na Orave a Bardejove sa zapojilo viac než 40 tisíc ľudí


Foto: AKTUÁLNE: Do pilotného testovania na Orave a Bardejove sa zapojilo viac než 40 tisíc ľudí Foto: Facebook OĽANO

Počas pilotného testovania v rámci operácie Spoločná zodpovednosť formou antigénových testov v troch okresoch na Orave a v Bardejove bolo do 17. hodiny identifikovaných 1 506 infekčných ľudí. Celkovo bolo otestovaných 41 433 obyvateľov, koniec testovania je naplánovaný o 20:00 hodine.

Podľa slov premiéra Igora Matoviča bude do večera približne 58 000 testovaných ľudí, čo je tretina z tých, ktorí by mali byť otestovaní. Dnes prebiehal prvý deň z troch, počas ktorých budú na Orave a v Bardejove testovať:

„Tento spôsob je 25 krát účinnejší ako doterajší postup cez PCR testovanie. Tým ho nechcem odsúdiť, PCR je najefektívnejší spôsob, ale pri explozívnom šírení je pre nás mimoriadne dôležité, aby sme rýchlo identifikovali tých, ktorí sú infekční,“ dodal Matovič.

PCR testy sú podľa jeho presnejšie, antigénové oproti nim odhalia len infekčných ľudí. Práve odhalenie infekčných nakazených je ale dôležité pre zastavenie šírenia nákazy.

Matovič dodal, že množstvo ľudí s negatívnym výsledkom antigénového testu nemusí automaticky byť negatívnych na koronavírus. Premiér odhaduje, že infekčných v dobe testovania je len tretina tých, ktorí majú skutočne koronavírus.


Zjednodušene povedané, antigénový test odhalí len “šíriteľov” v danom okamihu. „Ak dnes dostanete papier, že nie ste infekčný, zajtra môžete byť infekčný. Naďalej prosím o dodržiavanie opatrení,“ dodal premiér. Pri doterajšom počte 41 433 otestovaných a 1 506 infekčných je podiel 3,63% ľudí. 


 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu