Žilinčanom by mala klesnúť cena tepla o štyri percentá, avizuje ministerstvo hospodárstva


Foto: Žilinčanom by mala klesnúť cena tepla o štyri percentá, avizuje ministerstvo hospodárstva

Cena tepla pre domácnosti v Žiliny by mala v porovnaní s minulým rokom klesnúť o štyri percentá, uviedli to na tlačovej konferencii minister hospodárstva SR Richard Sulík a generálny riaditeľ spoločnosti MH Manažment Ľuboš Lopatka. Zlacnenie tepla má byť podľa nich výsledkom konsolidácie štátnych teplární a zastavením nehospodárneho konania.

Štátna akciová spoločnosť MH Manažment spravuje šesticu najväčších teplárenských podnikov na Slovensku, vrátane Žilinskej teplárenskej, a.s.

„Najvýraznejší pokles by mali pocítiť zákazníci v Bratislave. Tu by mali ceny klesnúť o 10 % oproti minulému roku, čo v priemere predstavuje úsporu 55 eur na domácnosť. Ceny pôjdu dole aj v Žiline, a to o 4 % a v Košiciach o takmer 2 %. V Martine a v Trnave ostanú ceny prakticky rovnaké, v prvom prípade sa znížia o 0,6 % a v druhom 0,4 %. Jedinú výnimkou tvorí tepláreň vo Zvolene, jej zákazníci si budú musieť priplatiť, keďže ceny stúpnu 3 %,“ uvádza ministerstvo.

Podľa Sulíka sa lepších alebo stabilizovaných cien dočká približne 320-tisíc domácností, čo predstavuje skoro jeden milión obyvateľov.  „Prvýkrát v histórii príde k zníženiu tepla, respektíve k nezvýšeniu cien tepla, to považujem za veľmi dôležité,” doplnil minister. Podľa jeho slov sa v teplárňach prestalo rozkrádať a neriadia ich už “vagabundi”.


Úsporu prináša aj holdingové riadenie spoločnosti, vysvetlil Lopatka s tým, že posilniť plánujú aj kontrolu: „MH teplárenský holding je štandardný model riadenia, keď sme centralizovali všetky činnosti, ktoré týchto 6 spoločností zabezpečovalo, ibaže to bolo roztrieštené. Výhodou je, že to prináša výrazné zníženie počtu riadiacich stupňov a činnosti, ktoré sú podporné, sa dajú zdieľať v rámci skupiny. Výsledkom by malo byt efektívnejšie hospodárenie.”

Náklady vnútornej neefektívnosti dosahujú pre šesticu teplární výšku 10,7 mil. eur. K zníženiu cien tepla prispejú aj vyrokované nižšie ceny plynu o 33 %, pokles cien štiepku o 16 % a uhlia o 17 %. Na palivách tak ušetria teplárne ďalších 15,7 miliónov eur. 

Žilinská teplárenská aktuálne v Žiline realizuje výmenu parných rozvodov za horúcovodné, čo prinesie ďalšiu úsporu. Dodávka tepla pomocou pary totiž vykazuje pre zastaralé technológie vysokú stratovosť, čo sa premieta aj do celkových cien pre spotrebiteľov. Okrem výrazného zníženia tepelných strát prinese výmena aj menšie nároky na údržbu, jednoduchú montáž a nižšie stavebné náklady pri menších rozmeroch potrubia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu