Knižnica v Žiline dnes oslavuje 96 rokov existencie, počas celého dňa je zápisné zadarmo


Foto: Knižnica v Žiline dnes oslavuje 96 rokov existencie, počas celého dňa je zápisné zadarmo Foto: Krajská knižnica Žilina

Krajská knižnica v Žiline dnes oslavuje 96 rokov od založenia jej predchodcu - Mestskej verejnej knižnice v Žiline. Tá začala oficiálne fungovať 15. októbra 1924 a jej prvým knihovníkom bol profesor štátnej reálky Raymund Žižka. Prvého profesionálneho knihovníka dostala knižnica o sedem rokov neskôr. V 1931 sa ním stal básnik a publicista Andrej Hvizdák-Podlučinský. 

S postupom rokov menila knižnica názvy aj počet a miesta pobočiek, tie sídlili napríklad v hoteloch Slovan, Astória alebo na Studničkách. V roku 1989 mala až 24 pobočiek. O dva roky neskôr prešlo riadenie okresnej knižnice pod Ministerstvo kultúry a riadenie miestnych knižníc pod samosprávy. 

„Pre obecné a mestské knižnice to malo negatívne následky, z ktorých sa niektoré knižnice nespamätali doteraz. Do horšej finančnej situácie sa dostala i Žilinská okresná knižnica. Navyše, veľká rozdrobenosť služieb na pobočkách sa začala prejavovať ako obmedzujúca,“ píše knižnica v prehľade histórie na webe. 

Centrálny objekt v podobe budovy na Bernolákovej ulici č. 47 získala knižnica v roku 1994. „V roku 1997 bola Krajská štátna knižnica v Žiline vyňatá zo Severopovažského kultúrneho centra a dovtedajšie funkcie knižnice (okresná pre okresy Žilina a Bytča a mestská pre mesto Žilina) sa rozšírili o funkciu krajskej knižnice pre Žilinský kraj,“ informuje knižnica.


Krajská knižnica v Žiline získala hlavnú budovu v roku 1994

Následne ešte v roku 2002 po prechode pod samosprávu menila názov na Žilinská knižnica, po šiestich rokoch sa v 2008 premenovala opäť na Krajskú knižnicu v Žiline. V júni tohto roku boli vynovené priestory vrátane prepojenia na letnú čítareň slávnostne otvorené pre verejnosť.

Režim prevádzky knižnice sa v súvislosti s opatreniami pre boj s novým koronavírusom zatiaľ nemení. Ako darček pripravila na dnešný deň inštitúcia zápisné zadarmo pre všetkých.  

 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu