Medzi finalistami ESET Science Award sú tento rok dvaja zástupcovia Žilinskej univerzity v Žiline


Foto: Medzi finalistami ESET Science Award sú tento rok dvaja zástupcovia Žilinskej univerzity v Žiline Foto: Libor Trško a Jozef Gnap, finalisti ESET Science Award. Zdroj: ESET Science Award

Dnes prebehlo vyhlásenie laureátov prestížnej ESET Science Award v troch kategóriach, výnimočných vedcov vybrala medzinárodná komisia na čele s nositeľom Nobelovej ceny Kipom Thornom. Medzi hodnotiacimi bola aj popredná odborníčka v oblasti počítačových vied a robotiky prof. Ruzena Bajcsy, ktorá opakovane navštívila Žilinskú univerzitu v Žiline.

V kategórii Výnimočná osobnosť slovenskej vedy sa laureátom stal Fedor Šimkovic, v kategórii Výnimočný mladý vedec do 35 rokov je laureátom Tamás Csanádi a Ivan Varga sa stal laureátom kategórie Výnimočný vysokoškolský pedagóg.


Dvoch zástupcov medzi nominovanými mala aj Žilinská univerzita v Žiline - v kategórii pedagógov bol finalistom prof. Ing. Jozef Gnap, PhD., vedúci Katedry cestnej a mestskej dopravy Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov. Vo svojej výskumnej činnosti rieši zlepšovanie dopravnej obslužnosti, plány udržateľnej mobility a znižovanie vplyvov dopravy na životné prostredie.

„Najradšej mám projekty, pri ktorých sa navrhované opatrenia dostanú do praxe v čo najkratšom časovom horizonte,“ uviedol pre profil na ESET Science Award Jozef Gnap s tým, že väčšinou reflektuje na verejné súťaže vyhlasované samosprávnymi krajmi a mestami, no spolupracuje i s komerčnou sférou. V nej sa venuje výskumu oblasti Logistiky 4.0, týkajúcej sa digitalizácie logistických systémov. 

Výsledkom jeho práce bol aj návrh pre oceliarne U. S. Steel Košice, ktorého podstatou je bezpečnejší spôsob upevňovania nákladu pri transporte a logistika vstupu a výstupu s cieľom znížiť čas pobytu nákladných vozidiel v areáli podniku. Ako dodal, hoci bol vo väčšine prípadov zodpovedným riešiteľom, vždy šlo o tímovú prácu a bez pomoci kolegov by sa k adekvátnym výsledkom nedopracoval.


Druhým nominovaným finalistom univerzity zo Žiliny je v kategórii Výnimočný mladý vedec Libor Trško, zaoberajúci sa materiálovým inžinierstvom. Vedec pôsobí vo Výskumnom centre Žilinskej univerzity v Žiline a vedie Divíziu výskumu materiálov pre dopravu. Hlavnou oblasťou výskumu je sú medzné stavy materiálov, kde spolu s kolegami skúmajú vplyv nanokryštalických povrchových vrstiev na únavové vlastnosti konštrukčných materiálov.

S tímom sa snažia zvyšovať únavovú životnosť materiálov cez zjemňovanie zŕn, resp. kryštálov, pomocou metód intenzívnej plastickej deformácie. Tým sa materiál stáva odolnejším a bezpečnejším. Tieto poznatky a postupy majú využiteľnosť najmä v doprave, ale aj pri výrobe manipulačnej techniky, výrobných strojov a rôznych konštrukcií. V rámci tohto výskumu spolupracujú aj s Technickou univerzitou v Miláne a Ústavom fyziky materiálov Akadémie vied Českej republiky v Brne.

„Ako jedno z mála pracovísk vieme realizovať tzv. vysokofrekvenčnú únavu materiálov. To znamená, že materiál dokážeme namáhať aj 20-tisíckrát za sekundu. Pre porovnanie, ak je stroj pri nepretržitej prevádzke za 10 rokov vystavený miliónu zaťažovacích cyklov a ak by sme skúšky chceli realizovať jedna k jednej, museli by sme ich robiť tiež 10 rokov. My ich však vieme urobiť rádovo v minútach až hodinách,“ vysvetľuje pre profil ESTE Science Award Libor Trško.

Aj keď ani jeden z finalistov nepremenil nomináciu na víťazstvo, už samotné zaradenie v súťaži je ocenením ich dlhodobej vedeckej aj pedagogickej činnosti. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu