Obchodníci považujú vyhradené hodiny za kontraproduktívne, seniori ich podľa nich nevyužívajú


Foto: Obchodníci považujú vyhradené hodiny za kontraproduktívne, seniori ich podľa nich nevyužívajú

Od štvrtka začne platiť niekoľko prísnejších opatrení pre boj s novým koronavírusom, medzi inými sa vráti aj vyhradenie nákupných hodín medzi 9. a 11. hodinou pre seniorov. Obchodníci návrat opatrenia z jari kritizujú a tvrdia, že neplní svoj účel. 

Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO), ktorá združuje najväčšie obchodné reťazce ako Billa, Kaufland, Lidl, Tesco či Metro, upozorňuje, že vláda opatrenia z jari nevyhodnotila a zavádza ich opätovne bez diskusie so zainteresovanými stranami. Vyhradené hodiny pre seniorov zvyšujú koncentráciu nakupujúcich v ostatných časoch: 

„Seniorské hodiny sa ukázali dokonca počas prvej vlny ako kontraproduktívne a napriek tomu ich krízový štáb opätovne zavádza. Seniori ich nevyužívajú a obchody sa blokujú, napríklad pre mamičky na materskej dovolenke a následne, po ich skončení, sa z dôvodu regulácie zvyšuje koncentrácia zákazníkov. Dlhodobo upozorňujeme, že seniori využívajú tzv. one stop shopping, čiže potraviny a drogériu nakupujú na jednom mieste, preto zavádzať seniorské hodiny samostatne aj pre drogérie je úplne nelogické a neodôvodnené,“ upozorňuje asociácia.

Aj ďalší zástupca z odvetvia Zväz obchodu, ktorý komunikuje za reťazce ako Coop Jednota, CBA, Delia, Fresh alebo Labaš, nevidí zmysel v zavedení vyhradených hodín.

Ak už vláda trvá na časovom úseku, podľa zväzu by to malo byť skôr - od 7:30 do 9. hodiny. Seniorské hodiny by sa zároveň nemali týkať víkendu, keďže počas týchto dvoch dní je najmä na vidieku väčšina obchodov otvorených len doobeda. To zhoršuje dostupnosť nákupov pre zvyšnú časť populácie.

Vládne opatrenia kritizujú aj najväčšie podniky v krajine 

Zavedenie opatrení bez diskusie vníma negatívne aj Klub 500, združenie najväčších slovenských zamestnávateľov. Tvrdé reštrikcie bez predošlej diskusie zasiahnu ekonomiku výraznejšie ako by mohli, ak by vláda opatrenia komunikovala s tými, ktorých sa dotknú.

Vláda boj proti koronakríze nezvláda. V lete podcenila situáciu a na druhú vlnu pandémie sa nepripravila. Namiesto toho teraz prijíma zákazy, represie a nerozvážne rozhodnutia, ktoré môžu Slovensku i jeho ťažko skúšanej ekonomike opäť len poškodiť,“ uvádzajú zástupcovia klubu, podľa ktorých nie sú vyhrážky obyvateľom na tvrdé represie na mieste:


„Tento štát potrebuje nielen zvládnuť pandémiu COVID-19, ale musí fungovať aj po jej skončení. Nehovoríme, že vláda sa nesnaží, ale nepremyslenými rozhodnutiami likviduje služby, kultúru či šport a v konečnom dôsledku obyvateľom skôr poškodí, ako pomôže. Máme dojem, že epidemiológovia v pandemickej komisii a krízovom štábe sú unavení, a mal by sa dať priestor ďalším odborníkom, nakoľko neustále 11 hodinové rokovania nemôžu byť efektívne. Pre zvládnutie tejto náročnej situácie je kľúčové zachovať rozvahu a pokoj,“ doplnil výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Epidemiológovia včera zverejnili aj analýzu miest nákazy od 1. septembra 2020, zo 440 epidemických výskytov s rôznym počtom exponovaných a rôznym počtom infikovaných vyhodnotili rebríček.

Dominuje mu šírenie v rodine, ale aj na svadbách. Smutným rekordom je svadba v Prešovskom kraji, kde sa zo 135 účastníkov nakazilo 105. Ďalšie nákazy pribúdajú vo firmách, zdravotných zariadeniach a na rodinných oslavách.

Miesta nákazy od 1. septembra 2020  

1. Rodinné výskyty-šírenie u rodinných príslušníkov 2 až 15 infikovaných = 239x 
2. Pracoviská firiem 27x
3. Zdravotnícke pracoviská 47x
4. Liečebne 2x
5. DSS 16x
6. Firemné podujatia 2x
7. Svadby 13x (čísla sú vždy počet účastníkov / počet infikovaných - 150/36, 63/23, 194/34, 190/15, 150/12, 50/2, 140/14, 100/7, 30/2, 44/4, 140/9,135/105,150/12,150/10)
8. Rodinné oslavy 58x
9. Ubytovňa 1x
10. Športové kluby, judo 1x, karate 1x, turistický krúžok 1x, celkom 4x.
11. Diskotéka, Music Bar 2x
12. Tanečná škola 1x
13. ZÚŠ 1x
14. Základná škola 6x, VŠ 2x, SŠ 4x 15. Pobyt v zahraničí 1x
16. Rekreácia 4x
15. Firemné podujatie 2x
16. Závodné stravovanie 1x
17. Reštaurácie 5x
18. Predajne potravín – zamestnanci 2x

Podľa strany Sloboda a Solidarita spôsobí celoplošné zatváranie reštaurácií a fitness centier výrazné prepúšťanie: „Už teraz je jasné, že väčšina ľudí z gastropriemyslu skončí na úrade práce. Zatváranie na základe všeobecných dát pozitívne testovaných tak podľa nás nie je kľúčovým ukazovateľom. Oveľa dôležitejšie sú dáta o skutočne chorých a hospitalizovaných. Taktiež by sme mali mať zmapované ohniská nákazy podľa konkrétnych regiónov a konkrétnych prevádzok. Až následne mali byť všetky opatrenia presne cielené a mali by sa sprísniť opatrenia, či pristúpiť k lokálnym lockdownom, len tam, kde sú ohniská. Jedine to nám zachráni ekonomiku, pracovné miesta a v konečnom dôsledku aj slobodu,“ doplnil predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič.

Predseda strany Richard Sulík zároveň dnes v rádiu Expres uviedol, že na zajtrajšom rokovaní vlády navrhne, aby sa Sulík obmedzenia týkali len prevádzok v tých okresoch, kde došlo k nákaze v obdobnom type zariadenia. Ak by došlo k prenosu vírusu vo fitnesscentrách, divadlách či reštauráciách len napríklad v troch okresoch, opatrenia by platili len na tomto území.

Epidemiológovia však pri zverejnení analýzy slovenských prípadov upozornili na to, že vychádzali aj z dát v zahraničí. Ako príklad uviedli mesto Cheonan v Južnej Kórei, kde sa počas 24 dní nakazilo 112 osôb v 12 zariadeniach na fitness tanečné cvičenie. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu