Nové dáta hygienikov: V septembri boli dve pätiny chorých bez príznakov, 6 percent hospitalizovali


Foto: Nové dáta hygienikov: V septembri boli dve pätiny chorých bez príznakov, 6 percent hospitalizovali Foto: ilustračné - pixabay

V súvislosti s polemikou členov vlády dnes zverejnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) Slovenskej republiky analýzu prípadov ochorenia COVID-19 počas mesiaca september. Počas tohto obdobia bolo vykonaných 123 245 testov, všetkých 7 084 prípadov ochorení pozitívnych osôb zahrnuli do analytického materiálu.

Za september tak predstavuje podiel odhalených chorých k počtu vykonaných testov 5,7 percenta, je však nutné počítať s tým, že testy mohla časť obyvateľov podstúpiť opakovanie. V priemere bolo v septembri denne zistených 230 nových pozitívnych prípadov.

„Chorobnosť je po prepočte na stotisíc obyvateľov najvyššia vo vekovej skupine 20-24 ročných: „Najvyššiu vekovo-špecifickú chorobnosť sme za celé obdobie epidémie zaznamenali vo vekovej skupine 20-24-ročných. Ochorenia sa vyskytli vo všetkých vekových skupinách, najmenej u detí do 10 rokov veku. Podobná situácia bola zaznamenaná aj v septembri, kde však došlo k niektorým zmenám vo vekovo-špecifickej chorobnosti, stúpla chorobnosť u 15-19-ročných. Proporcia vekovej skupiny 65-ročných a starších zo všetkých prípadov sa zvýšila na 11,5 % oproti 8,5 % v auguste a 5,9 % v júli,“ informujú hygienici.

Priebeh ochorenia bez príznakov má 40 percent

V deviatom mesiaci bolo 2 799 prípadov bez klinických príznakov, čo predstavuje 40 percent pozitívne testovaných. Za celé obdobie je táto štatistika na úrovni 45 percent. Ďalšie tri pätiny v septembri mali klinické príznaky: 

„Pod obrazom respiračnej formy prebehlo 3780 prípadov (53 %), 338 prípadov malo febrilnú formu ochorenia, v 36 prípadoch malo ochorenie pľúcnu formu, ojedinele sa vyskytli iné formy ochorenia – senzorická, črevná forma, neurologická, očná,“ dodáva ÚVZ SR. 

Zdroj: ÚVZ SR

V septembri si hospitalizáciu vyžiadalo 393 pacientov, teda 6 %. Najvyššia proporcia hospitalizovaných bola vo vekovej skupine 65-ročných a starších, celkom 223 osôb, čo predstavuje 56,7 % všetkých hospitalizovaných.


Žilinský kraj mal druhý najvyšší výskyt, prispeli k tomu okresy na Orave - Trstená, Námestovo a Dolný Kubín. Vo všetkých troch bolo viac než 200 odhalených pozitívnych prípadov na stotisíc obyvateľov. 

Nakazili sa aj zdravotnícki pracovníci, väčšina však nie v práci

Zvýšenie výskytu ochorenia pripisujú hygienici nástupom žiakov a študentov do škôl, príchodom študentov zo zahraničia, s nimi súvisiacich prípadov spojených so zavlečením do niektorých firiem, zdravotníckych zariadení alebo rodín, konaním množstva rodinných osláv a svadieb a firemných podujatí. 

„Tieto sa stali miestom vzniku množstva ohnísk s veľkým počtom nakazených, ktorí následne šírili toto ochorenie na svojich pracoviskách a vo svojich rodinách. Ochorelo množstvo zdravotníckych pracovníkov, ktorí sa nenakazili na pracovisku, ale práve na podobných rizikových podujatiach. Ako príklad možno uviesť svadbu v jednom okrese Prešovského kraja, kde zo 135 exponovaných sa nakazilo 105 účastníkov (77,8%),“ spresňuje analýza ÚVZ. 

Epidemiológovia regionálnych úradov verejného zdravotníctva spracovávajú jednotlivé pozitívne prípady priebežne v čo najkratšom časovom odstupe po nahlásení nového pozitívneho výsledku. Ich práca spočíva v dohľadaní všetkých kontaktov, podozrivých z nákazy aj podozrivých z ochorenia. 

„V rámci popísaného výskytu ide o tisícky osôb, ktoré sú evidované, umiestnené do izolácie, pozývané na vyšetrenie v predpísanom intervale a minimálne 14 dní monitorované, niekedy aj dlhšie, teda až do vyliečenia pacienta alebo dosiahnutia neinfekčného stavu. V mesiaci september bolo týmto spôsobom podchytených celkom 24 535 osôb – tzv. kontaktov,“ uzatvárajú epidemiológovia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu