Ceny prenájmu bytov v Žiline klesli o aj pätinu, splátky hypoték a nájmu sa výrazne nelíšia


Foto:  Ceny prenájmu bytov v Žiline klesli o aj pätinu, splátky hypoték a nájmu sa výrazne nelíšia Foto: ilustračné - pixabay

Cena nehnuteľností v Žilinskom kraji a meste Žilina kopíruje v uplynulých rokoch celoslovenský trend výrazného rastu, pre aktuálnu pandémiu však podľa prepočtov analytikov portálu nehnutelnosti.sk klesli ceny prenájmov v Žiline. Pri trojizbových bytoch možno sledovať polročný pokles až o 20,5 percent.

Na vysokej cene nehnuteľností na bývanie sa podpisuje najmä nedostatočná ponuka a zdĺhavý povoľovací proces pre developerské projekty. Národná banka Slovenska v auguste vypočítala, že podľa indexu dostupnosti bývania sa byty v našom regióne dostali do pásma, kedy sú ich ceny nadhodnotené.

V Žilinskom kraji podľa štatistiky NBS stúpla cena za meter štvorcový nehnuteľnosti počas piatich rokov v priemere o 74,8 percent. Kým v druhom kvartáli 2015 zaplatili záujemcovia 761 eur za meter štvorcový, v druhom štvrťroku 2020 to už bolo 1 330 eur.

Mzdy za rovnaké obdobie narástli oveľa miernejšie - priemerná hrubá mzda v kraji vzrástla o 27,6 percenta z hodnoty 920 eur na 1 174 eur. Výrazne rýchlejší rast cien nehnuteľností v porovnaní s platmi zhoršuje ich dostupnosť pre väčšinovú populáciu. K rastu cien prispieva aj situácia na hypotekárnom trhu, ktorej dominujú nízke úrokové sadzby.

Menej študentov, zahraničných pracovníkov a turistov zráža ceny

Veľmi nízky rozdiel medzi splátkou hypotéky a platbou nájmu spôsobil, že na Slovensku vzrástol záujem o investičné byty. V nich majitelia nebývajú a ďalej ich prenajímajú, pričom platbou za nájom splácajú hypotéku. V hlavnom meste slúžia byty aj na krátkodobý prenájom. Nájomné byty sa spoliehajú na dopyt študentov, zahraničných pracovníkov a turistov.


A práve tieto segmenty zasiahla podľa analytikov pandémia výraznejšie, študenti prechádzajú na dištančné štúdium, firmy experimentujú s modelmi práce z domu a turizmus sa takmer zastavil. Najviditeľnejšia situácia je v Bratislave pre vysoký podiel nehnuteľností určených platforme AirBnb. Výrazný pokles neminul ani Žilinu: 

„Situáciu v prenájmoch v ostatných krajských mestách koronakríza ovplyvnila tiež, no výraznejšie poklesy vidíme hlavne v silnejších priemyselných regiónoch, akými sú Košice, Žilina a Nitra. Najväčší pokles od marca sme zaznamenali pri nájmoch 3-izbových bytov v Žilinskom kraji, ktorých cena klesla o viac ako 20 % a v štvrtom košickom okrese (18,2 %), ktorý tvoria prevažne rekreačné lokality,“ vysvetľuje analýza portálu nehnuteľnosti.sk 

Zdroj: nehnutelnosti.sk

Kým v prvom kvartáli boli trojizbové byty v Žiline ponúkané v priemere za 757 eur, dnes je to už len 602 eur mesačne. Pri prenájmoch dvojizbových bytov klesla cena o päť percent polročne, medziročne je stále v rastúcich hodnotách o 4 percentuálne body. Priemerne sa inzerovaná cena prenájmu pohybuje na úrovni 534 eur.

Modelový príklad na dvojizbovom byte ukazuje, že rozdiel medzi splátkou hypotéky a platby nájmu je aj po zohľadnení energií stále nevýznamný. V kalkulácii je zahrnuté obstaranie bytu s hypotékou na 80 percent jeho hodnoty a dobou splácania tri roky, zároveň je využitá trojročná fixácia.

„Pri hypotéke treba rátať aj s nákladmi na bývanie, ktoré treba mesačne splácať, ceny prenájmov však často nezahŕňajú poplatok za energie, ktorý sa im približne vyrovná. Tabuľka ukazuje, že rozdiel medzi splátkami za prenájom a za úvery v krajských mestách nie je signifikantný, hodnoty pochádzajú z priemeru cien, takže sa môžu pohybovať oboma smermi, nie však viac ako pár desiatok eur,“ dodávajú analytici s tým, že v Bratislave je aktuálne možné ušetriť ročne aj niekoľko tisíc eur prenájmom. Upozorňujú zároveň, že tento stav vyvolaný koronakrízou môže platiť len pár mesiacov. 

Aktuálne prebiehajúca druhá vlna a prísne opatrenia Ústredného krízového štábu opäť zasiahnu príjmy domácností na Slovensku, čo sa môže prejaviť na ďalšom poklese nájmov za nehnuteľnosti v Žilinskom kraji.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu