Včerajšie rokovanie Mestského zastupiteľstva trvalo takmer 9 hodín


Foto: Včerajšie rokovanie Mestského zastupiteľstva trvalo takmer 9 hodín

Poslanci opäť rokovali dlho, primátor Igor Choma chce zmeniť rokovací poriadok. Podľa jeho návrhu by mohli poslanci predložiť len materiály prerokované v komisiách, ktoré neznesú odklad. Zastupiteľstvo by sa tak vyhlo riešeniu návrhov bez patričnej prípravy, ktoré podľa jeho názoru spôsobujú predlžovanie mestských zastupiteľstiev. Pripomenieme, že nejde o prvé zastupiteľstvo, ktoré trvalo výrazne viac, ako býva štandardom.

Poslanci vraj nosia návrhy “pod pazuchou”

“Seriózny materiál by mal prejsť riadnym pripomienkovým konaním v rámci odborných komisií. Na komisiách, ktoré trvajú niekedy štyri až šesť hodín, je naozaj priestor si to vykomunikovať. Preto je veľmi zvláštne, že potom do zastupiteľstva prichádzajú materiály, ktoré jednoducho komisiami neprešli a doniesli ich niektorí poslanci, ako sa hovorí, pod pazuchou” uviedol Choma.

Podstatné sú problémy ľudí, zastupiteľstvo je na diskusiu

Poslanecký klub Sieť a NOVA a jeho predseda Martin Kapitulík tvrdí, že na zastupiteľstve predložili materiály, ktoré prešli diskusiou. Prioritou je pre nich riešenie problémov, ktoré trápia Žilinčanov. “Zásadné materiály boli v komisiách alebo minimálne o nich bola diskusia, aj keď neboli možno samostatnými materiálmi. A zastupiteľstvo je na to, aby poslanci diskutovali o riešeniach, ako pomôcť Žiline. Každý poslanec by mal mať právo prísť s návrhom uznesenia priamo na zastupiteľstvo a požiadať o vyjadrenie k tomuto uzneseniu. A je na zastupiteľstve, ako sa k tomu postaví. Mňa veľmi mrzí, že poslanci sa dnes k niektorým návrhom, ktoré riešia konkrétne problémy v tomto meste, postavili negatívne,” skonštatoval Kapitulík.

Tiež dodal, “že poslanci dnes schválili rokovací poriadok, ktorý podľa právneho názoru poslaneckého klubu Sieť a NOVA nie je v súlade s legislatívou Slovenskej republiky. Dokonca zachádza tak ďaleko, že upiera poslancovi právo vyjadriť sa k niektorému z prerokovaných bodov. A to je podľa nás dosť zásadný zásah do princípov zastupiteľskej demokracie. Ako máme svoju prácu robiť, keď k tomu nevieme nič povedať, keď nás niekto zablokuje.”

Podľa časti nezávislých sú maratóny neúčelné

V poslaneckom klube Nezávislí kandidáti sa podľa Petra Fiabáneho riadia vnútorným predsavzatím a na MsZ prinášajú návrhy po prejdení komisiami. “Aby každý mal priestor sa k tomu vyjadriť. Mesto aj ostatní poslanci. Chceme sa vyhnúť osemhodinovým maratónom, ktoré sú často presne o tom, že neprebehla komunikácia, aká mala byť. A neprebehol ani postup predkladania materiálov, ako by mal byť. A chcem od svojich poslancov žiadať, aby nekládli na zastupiteľstve otázky, ktoré môžu odkomunikovať s vedúcimi odborov mestského úradu, kompetentnými pracovníkmi mesta inde a inokedy. A potom zbytočne zaťažujú zastupiteľstvo vecami, ktoré tu ani nie sú dôležité, ale môžu si to vyriešiť úplne iným spôsobom,” uzatvoril Fiabáne.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu