Mesto Žilina má dostatočné zásoby ochranných pomôcok, je pripravené obnoviť krízové služby


Foto: Mesto Žilina má dostatočné zásoby ochranných pomôcok, je pripravené obnoviť krízové služby Foto: ilustračné

Dnes začal na Slovensku pre najbližších 45 dní platiť núdzový stav, pre epidemiologické opatrenia ruší mesto Žilina s účinnosťou od štvrtku 1. októbra až do odvolania všetky hromadné podujatia na svojom území. Samospráva neusporiada ani dnešný Festival seniorov a Kapustný, ani zajtrajší Deň s mestom. 

Podľa vyjadrení hovorcu mesta je radnica materiálne pripravený pre prípad zhoršenia situácie a v súčasnosti disponuje dostatočnými zásobami ochranných pomôcok:

„V prípade zhoršenia epidemiologickej situácie a v prípade prijatia nových, prísnejších preventívnych opatrení bude opäť aktivovaná činnosť Krízového centra mesta Žilina, obnovená informačná telefonická linka, online chat pre nepočujúcich, činnosť dobrovoľníckej služby pre ľudí v núdzi, ako aj aktivity Centra dobrovoľníckej psychologickej podpory,“ doplnil Vladimír Miškovčík.

Pre občanov je stále k dispozícii aj osobitná informačná stránka www.koronavirus.zilina.sk. Všeobecné preventívne odporúčania sú založené na princípe R-O-R, teda: rúško-odstup-ruky.


Rúška zabraňujú, aby človek, ktorý je potenciálne nakazený, šíril vírus ďalej do okolia. Odstup minimalizuje osobné kontakty medzi ľuďmi. Dezinfekcia rúk spolu so zákazom ich podávania zas zabraňuje prenosu infekcií. 

„Ďakujem všetkým občanom, ktorí ani v tomto období nezabúdajú na preventívne opatrenia a chránia tak nielen seba, ale aj svoje okolie. Pandemické opatrenia nie sú prijemné pre nikoho z nás, mnohým táto situácia zasiahla do životov veľmi nepríjemne. Spolu nám však ide o jediné, aby sa rozširovanie nákazy eliminovalo, čo nie je možné bez prevencie a disciplíny. Vyzývam preto všetkých Žilinčanov, aby sme sa správali zodpovedne,“ doplnil primátor Peter Fiabáne.

Z platného nariadenia Ústredného krízového štábu (ÚKŠ) SR a Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyplýva, že všetky fyzické a právnické osoby majú zákaz usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy, kde počet prítomných presiahne v jednom okamihu 50 ľudí.

Výnimkou sú len tie podujatia, na ktorých všetci účastníci predložia v dobe začiatku podujatia negatívny výsledok RT-PCR testu alebo antigénového testu na ochorenie Covid19. Potvrdenie nesmie byť staršie ako 12 hodín, udalosti sa musia hlásiť na miestnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva najneskôr 48 hodín pred ich začiatkom. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina