Žilinská župa si požičia 6,5 milióna eur na investície, prekryjú výpadok z výberu daní


Foto: Žilinská župa si požičia 6,5 milióna eur na investície, prekryjú výpadok z výberu daní Foto: ilustračné - flickr.com/zilinskazupa

Žilinský samosprávny kraj si na financovanie najmä kapitálových výdavkov v tomto roku požičia sumu viac ako 6,5 milióna eur, rozhodli o tom dnes župní poslanci na zasadnutí. Bezúročnú pôžičku má župa začať splácať v toku 2024.

Peniaze poslúžia ako kompenzácia výpadku vybranej dane z príjmov fyzických osôb v aktuálnom roku. Samospráva musela pre pandémiu a nižšie príjmy pozastaviť niektoré investičné akcie, čo potvrdila na zastupiteľstva predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Podľa jej slov budú peniaze v objeme 6 508 961 eur slúžiť práve na ich opätovné spustenie: „Pôžička nám pomôže do konca roka kompenzovať niektoré investičné aktivity, ktoré sme mali pozastavené.“ 

Na získanie peňazí od štátu nesmie celková suma dlhu vyššieho územného celku prekročiť 50 percent bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka. Stav dlhu ŽSK bol k 30. júnu na úrovni 31,12 %, po schválení pôžičky a ďalších návratných výpomociach stúpne do konca roka na 36,83 percenta.


Samospráva spĺňa aj ďalšie podmienky na získanie úveru, čo potvrdil hlavný kontrolór: „ŽSK spĺňa všetky predpísané zákonné podmienky pre prijatie návratnej finančnej výpomoci zo štátnych finančných aktív poskytnutej Ministerstvom financií Slovenskej republiky pre Žilinský samosprávny kraj vo výške 6 508 961 € na výkon samosprávnych pôsobností z dôvodu kompenzácie výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020 a tiež Uznesenia vlády SR č. 494/2020 z 12. 08. 2020,“ konštatoval v správe k možnosti získania pôžičky Ján Konušík, hlavný kontrolór ŽSK.

Ministerstvo financií Slovenskej republiky poskytne peniaze v podobe bezúročnej pôžičky, kraj ju začne splácať rovnomerne v ročných intervaloch, počnúc rokom 2024. Poslednú splátku by mal zaplatiť v roku 2027. Nie je však vylúčené, že vyššie územné celky budú neskôr žiadať, aby sa pôžička zmenila na grant bez nutnosti splatiť ju štátu naspäť.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu