Sad Slobody v žilinskom Lesoparku v týchto dňoch “kosia“ ovečky, poskytol ich chovateľ z Terchovej


Foto: Sad Slobody v žilinskom Lesoparku v týchto dňoch “kosia“ ovečky, poskytol ich chovateľ z Terchovej
Galéria: 8 fotiek

V roku 2018 bol v Žiline ako súčasť Lesoparku medzi Solinkami a Vlčincami založený Sad Slobody, ktorý vznikol pri príležitosti 100. výročia samostatnej a slobodnej Česko-slovenskej republiky.

Už takmer dva roky sa o priestor stará približne 10 dobrovoľníkov. Tí teraz prišli s ekologickým kosením v podobe trinástich oviec. Neformálna skupina dobrovoľníkov zo Sadu slobody sa v tejto lokalite venuje tradičnej a extenzívnej starostlivosti o sad a priľahlú luku, ktorá záhŕňa kosbu ručnou kosou a práve pastvu zvierat.

Z pohľadu manažmentu lúčnych spoločenstiev je toto ideálny spôsob. Kombinácia ručného kosenia a pasenia oviec pomáha zlepšovať prírodu a do budúcna môže priniesť aj pestrejšie zloženie druhov. 

Galéria: 8 fotiek


Počas tohto roku mohli návštevníci Lesoparku a sadu vidieť partiu “nadšencov” pri rannom kosení lúky. Tí vystriedali doterajší spôsob kosenia, kedy lúku brázdil traktor. Seno nosia dobrovoľníci k ovocným stromom ako mulč, teraz natiahli oplotky a dohliadajú na ovce. 

„Ako bolo zvykom, naši predkovia vedeli a moderná veda potvrdzuje, ideálnou starostlivosťou je pri trojkosných podhorských lúkach prvá a druha kosba, následne pastva takzvanej otavy, teda neskorej jesennej trávy. Preto sme zvolili tento spôsob, ovce budú na lokalite ešte nejaký čas, kým lúku úplne spasú. Veríme, že jedného dňa aj natrvalo,“ vysvetľuje Ján Supuka a dodáva, že tieto konkrétne ovečky sú extenzívne krížence plemien Romney marsh a Suffolk. 

Vďaka tomu sú nenáročné a určené na celoročnú pastvu bez dojenia. Pre potreby sadu ich poskytol chovateľ z Terchovej, ktorý sa venuje chovu oviec a starostlivosti o trvale trávne porasty v krásnom kopaničiarskom prostredí, na kopanici Mihovci. V budúcnosti by mohlo niekoľko oviec spásať lúku celoročne po menších plochách.  





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu