Žilinský projekt Strom pokoja podporila prevzatím dekrétu Dagmar Havlová


Foto: Žilinský projekt Strom pokoja podporila prevzatím dekrétu Dagmar Havlová Foto: Dagmar Havlová pri preberaní dekrétu. Zdroj: Marek Sobola

Projekt Strom pokoja spustilo v roku 2018 pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny občianske združenie OZ Servare et Manere zo Žiliny, myšlienku šírenia mieru prostredníctvom výsadby stromov podporila aj Dagmar Havlová Veškrnová. Bývalá prvá dáma Českej republiky si tento mesiac prevzala dekrét Priateľov mieru.

Krajinný architekt a jeden z členov žilinského občianskeho združenia Marek Sobola prezradil, aké sú ďalšie ciele nielen projektu Strom pokoja, ale aj samotného občianskeho združenia. 

Prečo ste ocenili dekrétom Priateľa mieru Dagmar Havlovú?  

Neocenili sme len pani Dagmar Havlovú, ale aj ďalšie osobnosti svetového formátu. Medzi našich významných Priateľov mieru patrí aj Jej Veličenstvo Farah Pahlaví, bývalá iránska cisárovná, ďalej kardinál Soane Patita Paini Mafi z Tongského kráľovstva v Oceánii či priamy potomok rakúskych cisárov, arcivojvoda Markus Habsburg–Lothringen, pravnuk Františka Jozefa I. a Sissi. 

Pani Havlovú sme oslovili najmä ako výbornú herečku a tiež manželku Václava Havla, vedúcej osobnosti politických zmien v novembri 1989, ktorá zastávala aj post prvej dámy Českej republiky. Václav Havel bol prvým prezidentom slobodného Československa po páde komunistického režimu. Pani Havlová spolu s manželom založili Nadáciu Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, ktorá sa prioritne orientuje na oblasť kultúry a zdravotníctva. 

Ako napovedá už názov, nadácia sa vo svojom úsilí a cieľoch zameriava predovšetkým na budúcnosť, pričom reflektuje na niektoré pálčivé problémy súčasnosti. A toto poslanie je kompatibilné aj s projektom Strom pokoja, ktorý sa snaží spájať ľudí dobrej vôle a ako striktne apolitický pripomína koniec veľkých vojenských konfliktov a prírodných katastrof v našich moderných dejinách.

Tiež sa snažíme pozerať dopredu a najmä apelovať na chyby minulosti. Každý vysadený strom sa tiež časom akoby zhodnotí, pretože s vekom prináša viac zelene a priestoru pre iné organizmy. 

Vyplývajú z ambasádorstva povinnosti? 

Priateľ mieru je čestná a formálna funkcia, ktorá pre laureátov neznamená žiadne povinnosti. To znamená, že osobnosti získaním tohto titulu vyjadrujú najmä podporu samotnému medzinárodnému projektu. Ďalšou aktivitou pani Havlovej, ktorá je priamo spojená s projektom, je jej výhradný patronát nad Stromom pokoja v Českej republike.

Dekrét pre Dagmar Havlovú. Zdroj: Marek Sobola

S jej prísľúbenou podporou by sme chceli nájsť adekvátne miesto na výsadbu v Prahe. Verím, že spoločne takéto miesto nájdeme. Už ho máme a v súčasnosti sme odoslali svoj návrh a žiadosť Správe Pražského Hradu. Ak by prišla zamietavá odpoveď, budeme spoločne hľadať iné, vhodné verejné miesto pre výsadbu tohto pamätného stromu. 

Kde na Slovensku a v zahraničí sú aktuálne zasadené Stromy pokoja? 

Doteraz bolo vysadených už pätnásť stromov a mnohé rastú na významných miestach vojenskej a svetovej histórie. Príkladom je napríklad Národné múzeum a Pamätník prvej svetovej vojny Spojených štátov amerických v Kansas City (The National World War I Museum and Memorial of the United States), Cisárska vila v Bad Ischli (Kaiservilla), Pamätník obetí vzbury 71. pešieho pluku v Kragujevaci, Pamätník Bitky národov v Lipsku (Völkerschlachtdenkmal), či palácový komplex Štátneho múzea Cárske Selo v Petrohrade. 

 Na Slovensku bolo vysadených doposiaľ sedem stromov, konkrétne v Žiline, Divine, Lalinku (miestna časť Divinky), Vychylovke (miestna časť Novej Bystrice), Turzovke, Vysokej nad Kysucou a vo Veľkrope na východe krajiny. Naše “zahraničné” stromy rastú v Nemecku, Srbsku, Rakúsku, Poľsku, Rusku, Spojených štátoch amerických, Lichtenštajnsku a v Spojenom kráľovstve.

Strom pokoja oficiálne reprezentuje Slovenskú republiku pod značkou “DOBRÝ NÁPAD SLOVENSKO – GOOD IDEA SLOVAKIA“. Zaujímavé je aj to, že trinásty strom v poradí osobne v Brookwoode neďaleko Londýna vysadila prezidentka Slovenskej republiky, pani Zuzana Čaputová. V tejto súvislosti musím vyzdvihnúť veľkú a nezištnú pomoc veľvyslanca Slovenskej republiky v Londýne, pána Ľubomíra Reháka, bez ktorého by sa to určite nepodarilo.


Rozšíri sa rodina stromov aj tento rok? 

V aktuálnom roku sme vysadili strom vo Vysokej nad Kysucou, ktorý dostal zvláštny názov “Strom pokoja COVID-19”. Išlo o prvý strom, ktorý bol vysadený po uvoľnení obmedzení. V tomto roku pandémia spojená s koronavírusom prekazila už naplánované a potvrdené výsadby stromov v Írsku, Nemecku, na Cypre, v Turecku, Uzbekistane či na ostrove Svätá Helena. 

V Lichtenštajnsku sa strom vysadil „na diaľku“, teda iba s účasťou miestnych partnerov. Dúfame však, že na jeseň tohto roka sa nám podarí odhaliť pamätný pilier vedľa stromu. Keďže náš projekt je spojený najmä s cestovaním, uvidíme, kde a či bude možné vysádzať v tomto roku. 

Snáď sa nám podarí dostať do Nemecka a Írska. Možno vysadíme aj na Cypre, kde je optimálny čas pre výsadbu drevín v rozmedzí novembra až februára. Skôr si myslím, že výsadby v “štandardnom” režime budú možné až v roku 2021. 

Čím sa ešte zaoberáte v OZ Servare et Manere? 

Naše občianske združenie sa okrem projektu Strom pokoja venuje aj záchrane a budovaniu nášho kultúrneho a historického dedičstva, a taktiež vydavateľskej činnosti. OZ bolo organizátorom obnovy neskorobarokovej sochy Svätého Jána Nepomuckého v Divine, ktorá je Národnou kultúrnou pamiatkou Slovenskej republiky. 

Socha vznikla v roku 1796, neskôr ju v roku 1822 vážne poškodila povodeň. V roku 2016 začala generálna obnova pamiatky, ktorá bola realizovaná pod záštitou Veľvyslanectva Nemeckej Spolkovej republiky na Slovensku. Do obnovy sa zapojili okrem Slovenska aj partneri z Kambodže, Nemecka, Bulharska, Vatikánu a Českej republiky.

Bola to naša prvá skúsenosť s medzinárodným projektom a veľa sme sa naučili, mimo iné aj to, ako si získavať zahraničných partnerov. Ministerstvo kultúry SR mi v súťaži Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2017 ako hlavnému koordinátorovi a autorovi obnovy pamiatky udelilo Čestné uznanie za výnimočnú realizáciu projektu obnovy tejto neskorobarokovej sochy. 

Okrem aktívnej práce na Strome pokoja sa v súčasnosti uchádzame aj o jednu malú žilinskú kaplnku, ktorú by sme radi obnovili do jej pôvodnej krásy. Samozrejme, so zachovaním všetkých historických a remeselných postupov. 

Koľko stromov by ste radi zasadili? 

Nie je úplne dôležité, koľko stromov sa podarí vysadiť. Všetko bude podmienené viacerými faktormi. Ako sme mohli zažiť za posledné mesiace - cestovanie vôbec nie je samozrejmosťou. Budem vďačný za každý vysadený strom, ktorý bude určitým dedičstvom a v rámci projektu bude dobre reprezentovať Slovensko a samozrejme Žilinu, pretože sme žilinské OZ. 

Mojím osobným cieľom je byť prvým krajinným architektom, ktorý vysadí strom na každom kontinente. Verím, že sa mi tento sen splní aj vďaka projektu Strom pokoja. Budem preto rád, ak sa podarí vysadiť aspoň jeden strom na každom kontinente. Veľkým cieľom je výsadba v Afganistane, Vatikáne či San Maríne. 

Veľmi by som chcel implementovať projekt aj v oblasti Tichého oceánu. Keďže naše najznámejšie námestie je Mariánske, radi by sme vysadili adekvátny strom aj niekde na Mariánskych ostrovoch, vedľa ktorých leží Mariánska priekopa, najhlbšie miesto zemského povrchu.

Ako heraldik som vytvoril erby pre mnohé cirkevné inštitúcie (diecézy), napríklad v Americkej Samoe, Šalamúnových ostrovoch, Kiribati, Tonge, alebo Papue-Novej Guinei. Rád by som kontakty v spomínaných krajinách využil aj pre hľadanie vhodných miest na výsadbu Stromov pokoja. 

Erby a vysadené stromy nájdete aj na www.sobola.sk


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu