Mestský poslanec Peter Cibulka podal trestné oznámenie pre pozemok na Karpatskej ulici v Žiline


Foto: Mestský poslanec Peter Cibulka podal trestné oznámenie pre pozemok na Karpatskej ulici v Žiline

Poslanec mesta Žilina Peter Cibulka dnes 25. júna 2020 informoval o trestnom oznámení, ktoré podal v súvislosti s pozemkom na Karpatskej ulici v Žiline. Ten v roku 2009 previedlo mesto na základe uznesenia zastupiteľstva za symbolickú korunu do firmy Žilinská parkovacia spoločnosť.

Pôdu o veľkosti 15 771 metrov štvorcových vložilo vtedajšie vedenie mesta do spoločného podniku s Georgeom Trabelssiem. V ňom má síce dodnes majoritný podiel, no rozhodovacie právomoci sú nastavené v prospech kontroverzného podnikateľa pomerom 51 hlasov k 49 hlasom zástupcov mesta.

Dnes disponuje pozemkom iná súkromná spoločnosť z portfólia Trabelssieho, v navrhovaných variantoch o vzájomnom usporiadaní vzťahov ho ponúkal mestu za takmer dva milióny eur.

Podľa poslanca je problematické aj takéto konanie súčasného primátora Petra Fiabáne: „Urobil to napriek tomu, že ako priamy účastník popísaných udalostí, musel mať vedomosti o všetkých týchto faktoch. A urobil tak napriek mnohým dôrazným upozorneniam od niekoľkých poslancov, že táto výmena a mnoho ďalších z tohto materiálu nie je v súlade s hospodárnym narábaním zvereného majetku a naopak môžu nasledovať právne dôsledky.“

Na pozemku dnes stojí oceľová konštrukcia, športové centrum je v nedohľadne.

Cibulka podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa s podozrením na spáchanie trestného činu podvodu a porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku uprostred minulého týždňa.

Mesto podľa neho nemá podklad k tomu, na základe čoho bol pozemok vyvedený do súkromnej firmy zo spoločného podniku Žilinská parkovacia spoločnosť:


„Odtiaľ bol tento pozemok v roku 2009 prevedený do firmy ŠPORT PARK, s.r.o., v ktorej je konečným užívateľom G. Trabelssie. Mesto v súvislosti s touto transakciou nedisponuje žiadnou zmluvou o prevode nehnuteľnosti ani iný dokument s obdobným účinkom,“ dodáva poslanec MZ v Žiline.

Dnes na pozemku stojí oceľová konštrukcia, ktorú pre potreby návrhu dohody o urovnaní ocenil znalec na sumu 695 535,87 eur. Samotný pozemok, ktorý mesto previedlo za korunu (0,03 eur pri prevode na aktuálnu menu), ocenili znalci na sumu 1 932 578 eur. 

Trabelssie mal na parcele postaviť športový areál a následne čerpať ročnú dotáciu vo výške 829.847,97 eur počas 20 rokov, čím by mesto areál splatilo. Následne by ho po roku 2029 získalo do svojho vlastníctva.

Po nezačatí výstavby ale pozemok zo spoločnej firmy zmizol. Právni zástupcovia mesta, ktorí pripravovali dohodu s podnikateľom tvrdia, že po expirácii práva spätnej kúpy pozemku je toto právo premlčané a z právneho pohľadu je pozemok z mestského majetku vyvedený nenávratne preč.  




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu