Žilina znížila stupeň povodňovej aktivity na 2, v zasiahnutých miestach pokračujú záchranné práce


Foto: Žilina znížila stupeň povodňovej aktivity na 2, v zasiahnutých miestach pokračujú záchranné práce

Po silnom prívalovom daždi vyhlásilo včera 18. júna 2020 mesto Žilina od 14:00 hodiny tretí stupeň povodňovej aktivity, vedenie mesta a záchranné zložky spolu s dobrovoľníkmi koordinovali zabezpečenie prác v dotknutých častiach Vranie, Budatín a Považský Chlmec.

V samotnom meste boli najkritickejšom stave ulice Kamenná, Bôrická cesta, Obvodová, Tajovského a Vojtecha Spanyola. V čase o 17.00 hod. zasadal k aktuálnej situácii v meste aj krízový štáb, ktorý koordinuje záchranné a zabezpečovacie práce.

Vďaka poklesu vodných tokov bol dnes odvolaný tretí stupeň povodňovej aktivity, ako potvrdil hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík, práce naďalej pokračujú:

„V dôsledku poklesu vodných tokov odvolalo mesto Žilina v piatok 19. júna 3. stupeň povodňovej aktivity. Na území mesta, ale najmä v najviac postihnutých lokalitách v mestských častiach Vranie, Budatín, Považský Chlmec, platí 2. stupeň povodňovej aktivity v dôsledku vykonávania nevyhnutných technických opatrení na zamedzenie vzniku ďalších povodňových škôd. Zároveň na všetkých uvedených miestach pokračujú povodňové zabezpečovacie a záchranné práce.“


Až do zajtrajšieho dňa platí aj výstraha Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) pre dážď a následnú povodeň z trvalého dažďa:

„V okrese Žilina sa miestami očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 40 - 60 mm. V rámci platnosti výstrahy sa môžu vyskytnúť aj búrky sprevádzané krátkodobými, ale intenzívnymi lejakmi, ktorých intenzita v priebehu 30 minút môže dosiahnuť 20 - 30 mm. Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné.“




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu