Čo v lete na Kysuciach? Vyskúšajte tieto tipy na turistiku a šport


Foto: Čo v lete na Kysuciach? Vyskúšajte tieto tipy na turistiku a šport
Galéria: 6 fotiek
Foto: Richard Köhler

Okolie Kysuckého Nového Mesta je priam stvorené na trávenie času vonku v prírode. Kysucká vrchovina ponúka doslova neobmedzené možnosti. Cyklistika, turistika či pohodová opekačka je len časť možností ako si dokonale vychutnať čas na Kysuciach. 

Turistika

Priamo z Kysuckého Nového Mesta sa môžete vybrať na rozhľadňu Tábor (697 m n. m.). Po modrej turistickej značke, ktorá začína na železničnej stanici Kysucké Nové Mesto sa za hodinku poľahky dostanete k vyhliadke. Okrem parádneho výhľadu na pohorie Malej Fatry aj viacerých vrcholov Kysuckej vrchoviny si na rozhľadni môžete oddýchnuť, spraviť piknik prípadne poopekať. Pri vyhliadke sú totiž vybudované aj stoly so zastrešením a v blízkosti sa nachádza aj ohnisko.

Len kúsok od Kysuckého Nového Mesta sa nachádza obec Radoľa. Okrem známeho kaštieľa, so stálou aj obmieňajúcou sa expozíciou, v nej nájdete viacero štartovacích pozícií na pešiu aj cyklo turistiku. Obľúbený je napríklad Veľký Vreteň (820 m n. m.). Najjednoduchšia výstupová trasa naň vedie po zelenej značke práve z obce Radoľa. Nenáročnú prechádzku si môžete spríjemniť aj občerstvením chutnou vodou zo studničky.

Po náučnom chodníku v Radoli sa dostanete aj k prírodnej pamiatke Veľké Ostré. Nájdete ho v údolí Vadičovského potoka, pri ceste na lokalitu Ostré. Chránená lokalita je známa výskytom druhohorných skamenelín, najmä amonitov.

Ďalšou príjemnou turistickou destináciou je druhý najvyšší vrch Kysuckej vrchoviny - Ľadonhora (999 m n. m.). Štart pre výstup býva tradične obec Horný Vadičov - časť Kubaščikovci. Vadičovská dolina však toho ponúka omnoho viac. Príjemné lesné prechádzky, krásne horské lúky, jednoduché aj náročnejšie cyklotrasy. Poľahky sa cez ňu dostanete na žilinskú stranu odkiaľ sa môžete ďalej vybrať na Straník, či vyhliadkovú vežu na Dubni. Ak prejdete na terchovskú stranu, tam si spokojne môžete užívať prekrásne výhľady na Malú Fatru.

Ak si za pekným výletom radi zájdete aj kúsok ďalej možnosti sa vám rozšíria o výlet s občerstvením na horskej chate Veľká Rača, po ceste sa môžete zastaviť v Krásne nad Kysucou a z blízka si obzrieť najväčší celo-kamenný most na Slovensku.

Viacero zaujímavostí ponúka aj Najznámejšia bežecká trasa na Kysuciach: Najznámejšia bežecká trasa na Kysuciach: Beskydsko - Javornícka lyžiarska bežecká magistrála. Nájdete na nej rozhľadne (Rozhľadňa na Marťakovom kopci nad osadou Petránky, Mikovčákova rozhľadňa na Kamenitom, Rozhľadňa Luby a Rozhľadňa Stratenec nad Makovom) aj umelecké objekty, ktoré v rámci galérie v prírode, vytvorili umelci z regiónov Kysuce a Horné Považie.

Tí čo radi objavujú sa môžu vydať za prameňom rieky Kysuca. Nachádza sa nad osadou U Jaši v Makove. Nadmorská výška prameňa je 915 m. Výstup k prameňu je nenáročnou prechádzkou.

Cyklistika

Okrem pešej turistiky je kysucký kraj stvorený pre cyklistov. Na svoje si prídu rovnako milovníci cestnej ako aj horskej cyklistiky. Okrem vybudovaných chodníkov aj v okolitých lesoch a pohoriach nájdu množstvo značených cyklotrás. Zoznam zaujímavých cyklotrás nájdete na kysuce.oma.sk/cyklotrasa.

Spoznávať skryté osady, užívať si jazdu po lesoch a lúkach, či vyštartovať s deťmi na bezpečnú cyklomagistrálu je možné napríklad z Krásna nad Kysucou. Rovnako sa však dá jazdiť už aj spomínané okolie Kysuckého Nového Mesta ako lokality Horného Vadičova či Radole. Rýchlo sa napojíte na Snežnický okruh, kde sa každoročne koná ISTROFINAL SNEŽNICKÝ MTB maratón - cyklistické podujatie pre aktívnych ale aj rekreačných cyklistov. Okrem pohodovej jazdy ukrýva aj zaujímavé zjazdy a technické single traily v nielen v okolí Veľkého Vretena.

Kultúrne pamiatky

Na Kysuciach nájdete desiatky kultúrnych a historických pamiatok, tipy na výlety nájdete napríklad na portáloch Kysuce online, Región Kysuce, Moje Kysuce.

Spoznávanie

Letný čas vonku je ideálne tráviť aj spoznávaním prírody a okolia. Kysucký región je na to úplne stvorený. Je to hubársky raj. V rieke Kysuca nájdeme 26 druhov rýb aj viaceré ďalšie vodné živočíchy ako napríklad raky, vydry a množstvo vodného vtáctva, ktoré je možné pozorovať. Skanzen Vychylovka s historickou lesnou úvraťovou železnicou milujú malí aj veľkí. Keď k tomu prirátate ostatné možnosti a zaujímavosti okolia, máte čo robiť aby ste toho počas leta čo najviac stihli!

Bývanie

Napojenie Kysuckého Nového Mesta na hlavný ťah do Žiliny a tunelom na D1 robí z túto lokalitu čoraz viac atraktívnejšou na bývanie. Cena nehnuteľností je nižšia ako v Žiline, mesto je kľudnejšie a do prírody je to skutočne na skok. Aktuálne v Kysuckom Novom Meste vzniká výstavba bytových domov Kamence, z ktorých prvé tri budú kolaudované už v auguste 2020.

Bývanie na Kamencoch je idálne pre rodiny s deťmi – medzi jednotlivými bytovými domami vzniknú zelené vnútrobloky bez prístupu aút, s ihriskami a promenádami až k malebnej rieke Kysuca. Viac informácií o nových Kamencoch nájdete na www.kamence.sk.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Istrofinal