V obci Ochodnica horelo rúbanisko, hasiči požiar uhasili za pomoci 38-tisíc litrov vody


Foto: V obci Ochodnica horelo rúbanisko, hasiči požiar uhasili za pomoci 38-tisíc litrov vody Foto: HaZZ

Vo štvrtok 21. mája 2020 krátko po pätnástej hodine bol na Krajské operačné stredisko HaZZ v Žiline ohlásený požiar rúbaniska v katastri obce Ochodnica (okres Kysucké Nové Mesto). Oheň zasiahol plochu približne 12 000 metrov štvorcových, hasiči museli privolať na pomoc aj dobrovoľné hasičské zbory.

Na zásahu sa zúčastnili hasiči z Hasičskej stanice v Kysuckom Novom Meste, zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a členovia Dobrovoľných hasičský zborov obcí Ochodnica, Kysucký Lieskovec a Kysucké Nové Mesto.

„Po príchode bolo zistené, že ide o požiar haluziny po ťažbe, ktorý sa v dôsledku silného vetra rozšíril a zasahoval do mladého lesného porastu. Na mieste sa nachádzali štyri osoby, ktoré vykonávali spaľovanie, a ktoré sa snažili oheň uhasiť. Hasiči začali hasiť jednoduchými hasiacimi prostriedkami,“ spresnil Michal Kypus z Krajského riaditeľstva HaZZ v Žiline.

Príslušníkom hasičského a záchranného zboru sa podarilo lokalizovať požiar po približne dvoch hodinách. Na dopravu vody k rúbanisku museli využiť vozidlá Praga V3S. Celkovo sa jej na uhasenie spotrebovalo až 38-tisíc litrov.

Po ukončení zásahu zostali na mieste členovia Dobrovoľného hasičského zboru obce Ochodnica, aby zabezpečili dohľad po požiari. Za posledné mesiace ide už o druhý takýto prípad v tej istej lokalite v dôsledku spaľovania po ťažbe.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: HaZZ Žilina