Pozitívne testovaní pribúdajú v jednotkách, odborníci varujú pred uspokojením so situáciou


Foto: Pozitívne testovaní pribúdajú v jednotkách, odborníci varujú pred uspokojením so situáciou Foto: ilustračné

Na aktuálnej tlačovej konferencii s názvom “Výzva – nepokazme si to” dnes premiér Igor Matovič ocenil výrazné spomalenie rastu pozitívne testovaných prípadov na koronavírus na Slovensku.

Spolu s epidemiológmi a odborníkmi apeloval na ľudí, aby opatrenia ako nosenie rúšok či dodržiavanie vzdialenosti ľudia rešpektovali naďalej. Ekonomika sa postupne otvára, o to dôležitejšie bude podľa slov odborníkov dodržiavať opatrenia naďalej.

„Trend je, zdá sa, pozitívny a ja len môžem poďakovať všetkým, ktorí sa o to pričinili. Najhoršie je upadnúť do sebauspokojenia. Vieme si predstaviť pokračovanie trendu uvoľňovania, ale stále platí stratégia niečo za niečo. Rizikový je stále režim na hraniciach, druhá vlna vždy zahŕňa importované prípady,“ dodal prof. Vladimír Krčméry s tým, že zvoľnenie stratégie nosenia rúšok považuje za riziko.


Ak by sa podľa neho zistilo, že ľudia prestávajú dodržiavať tento typ prevencie, mohlo by to viesť k negatívnym následkom podobne ako v niektorých zahraničných krajinách. Dnes zasadne ústredný krízový štáb.

Za včerajší deň pribudli traja odhalení infikovaní, deň predtým mali pozitívny test dve osoby. Celkom bolo vykonaných 75 866 testov, v krajine máme zatiaľ 20 úmrtí v súvislosti s koronavírusom.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu