Zápisy žiakov do prvých ročníkov základných škôl v Žiline sa uskutočnia od 15. do 17. apríla


Foto: Zápisy žiakov do prvých ročníkov základných škôl v Žiline sa uskutočnia od 15. do 17. apríla Foto: ilustračné

Mesto Žilina dnes informovalo, že zápisy žiakov do prvých ročníkov základných škôl na školský rok 2020/2021 sa uskutočnia v termíne od 15. do 17. apríla. Na základe preventívnych opatrení proti šíreniu nového koronavírusu sa zápisy uskutočnia elektronicky, bez prítomnosti detí.

Pokiaľ rodičia dieťaťa nemajú možnosť elektronickej komunikácie, môžu školu, o ktorú majú záujem, kontaktovať telefonicky. Zákonní zástupcovia vyplnia elektronickú prihlášku zverejnenú na internetovej stránke základnej školy, kde chcú dieťa prihlásiť.

Po následnom vyhodnotení prihlášok, dostane rodič rozhodnutie o prijatí alebo neprijatí dieťaťa. Overenie údajov z prihlášky sa uskutoční osobne do dvoch týždňov od opätovného otvorenia škôl, potrebné je priniesť si občiansky preukaz a rodný list dieťaťa.

Ak rodičia požiadajú o odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky, nebude sa pri zápise vyžadovať odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Zákonní zástupcovia detí ich však budú musieť doručiť dodatočne, najneskôr do štyroch týždňov od opätovného otvorenia škôl.


V prípade detí so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, je potrebné najneskôr do 15. júna doložiť škole vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

V situácii kedy rodičia požiadajú o to, aby bolo na plnenie povinnej školskej dochádzky výnimočne prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, nebudú sa vyžadovať súhlasné vyjadrenia príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a všeobecného lekára pre deti a dorast. Potrebné ich však bude doručiť škole dodatočne.

Pokiaľ sa rodičia rozhodnú pre domáce vzdelávanie, majú taktiež povinnosť prihlásiť dieťa do niektorej základnej školy. K prihláške musia doplniť i žiadosť o individuálne vzdelávanie a vysokoškolský diplom učiteľa, ktorý s dieťaťom spolupracovať v tzv. kmeňovej škole.

V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina je 14 základných škôl, v ktorých sa vzdeláva celkom 6 174 žiakov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina