Žilinská nemocnica od pondelka hospitalizuje a vyšetrí len neodkladných a onkologických pacientov


Foto: Žilinská nemocnica od pondelka hospitalizuje a vyšetrí len neodkladných a onkologických pacientov Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Na základe vývoja epidemiologickej situácie v súvislosti s novým koronavírusom rozhodla Medicínska rada Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline s platnosťou od pondelka 16. 3. 2020 o obmedzení plánovaných neakútnych hospitalizácií, operácií a výkonov s výnimkou onkologických a urgentných pacientov. Zároveň nemocnica od tohto dňa taktiež upraví činnosť niektorých ambulancií. Opatrenia platia do odvolania.

„Neodkladná zdravotná starostlivosť a starostlivosť onkologickým pacientom bude poskytovaná v plnej miere. V štandardnom režime budú prebiehať i nevyhnutné prvotné kontroly po úrazoch, operáciách alebo akútnych výkonoch, samozrejme aj pôrody, poskytovaná bude tiež zdravotná starostlivosť, ktorej dlhší odklad by mohol viesť k zhoršeniu stavu pacienta,“ informoval medicínsky riaditeľ FNsP Žilina Igor Bízik s tým, že život nemocnice sa nezastaví a neodkladnú zdravotnú starostlivosť tu pacienti nájdu 24 hodín denne.

Opatrenia prijala nemocnica z dôvodu prípadnej nutnosti zabezpečenia voľných lôžkových a personálnych kapacít pri predpokladanom zhoršení epidemiologickej situácie, kedy bude pripravená reprofilizovať voľné lôžka. Obmedzenia však prispejú zároveň k ochrane občanov.

„Po každom zásahu do ľudského organizmu dochádza k oslabeniu imunity, všetky zákroky a operácie, ktoré aktuálne nie sú nutné, je preto vhodné odložiť a chrániť zdravie nášho obyvateľstva aj týmto spôsobom,“ doplnil I. Bízik.

Od pondelka 16. 3. 2020 do odvolania bude úplne uzatvorená ambulantná časť oddelenia Fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie (FRO – suterén).


Zdravotnícke zariadenia môžu byť potenciálne infekčným prostredím počas celého roka, preto je v záujme každého pacienta zvážiť návštevu lekára, ktorá strpí odklad.

„Práve v čakárňach je vysoké riziko komunitného šírenia prípadnej nákazy, preto odporúčame pacientom obmedziť vstup do nemocnice len na nevyhnutné prípady. Samozrejme, nie všetky vyšetrenia a zákroky sa dajú odložiť, v takomto prípade je tak dôležité chrániť zdravie seba a svojho okolia a používať ochranné prostriedky, minimálne rúško,“ priblížil medicínsky riaditeľ žilinskej nemocnice.

Podrobný prehľad fungovania jednotlivých ambulancií a oddelení FNsP Žilina od 16. 3. 2020 je k dispozícii na webstránke nemocnice v sekcii AKTUÁLNE. Všetky dôležité informácie k obmedzeniam v nemocnici budú na uvedených odkazoch pravidelne aktualizované a distribuované aj formou lokálnych médií.

Komplexné informácie k vývoju situácii v súvislosti s ochorením COVID-19 sú zverejnené na webe Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky www.health.gov.sk a Úradu verejného zdravotníctva SR www.uvzsr.sk.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina