Štát definitívne previedol časť akcií Letiskovej spoločnosti Žilina na župu, tá chce letisko oživiť


Foto: Štát definitívne previedol časť akcií Letiskovej spoločnosti Žilina na župu, tá chce letisko oživiť

Už v marci by mal byť na zasadnutí krajských poslancov v Žiline predstavený nový biznis plán pre Letisko Žilina, ktoré sa nachádza v Dolnom Hričove. Prevod podielu vo výške 65,52 percenta, vďaka ktorému sa stal Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) majoritným vlastníkom, bol spečatený 24. januára 2020.

Uzatvorenie dohody museli postupne ešte v minulom roku schváliť krajské zastupiteľstvo, vláda a parlament. Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky s prevodom súhlasilo, keďže Letiskovú spoločnosť Žilina muselo počas uplynulých rokov pravidelne dotovať.

Napríklad v roku 2017 dostalo letisko v Dolnom Hričove štátnu pomoc cez schému de minimis vo výške 200 000 eur vo forme zvýšenia základného imania zo strany oboch akcionárov - ministerstva aj župy. 

Kraj si na mimoriadnom zasadnutí dosadil svojich ľudí

Župa si do radov spoločnosti zvolila nových členov predstavenstva aj dozornej rady, udialo sa to na mimoriadnom valnom zhromaždení dňa 28. januára 2020. „Náš cieľ naštartovať rozvoj a letecké činnosti už môžeme začať  naplno realizovať. Niektoré rokovania s potenciálnymi partnermi sa už uskutočnili, avšak až týmto valným zhromaždením získalo nové vedenie spoločnosti oficiálny mandát konať,“ spresnila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.


Do predstavenstva si už kraj nanominoval svojich členov - Miroslava Hečka, ktorý v minulosti na žilinskom letisku pôsobil, a Michala Miškoviča, ktorého právne služby župa využíva. Cieľom samosprávy je letisko rozlietať, dnes tvorí drvivú väčšinu z približne 8-tisíc vykonaných vzletov cvičná činnosť Žilinskej univerzity v Žiline.

Harmonogram plánovaného rozvoja letiska z roku 2019. Zdroj: ŽSK

Štát si v Letiskovej spoločnosti Žilina ponecháva minoritné postavenie. Letisko Žilina bolo oficiálne otvorené 2. augusta 1974, naposledy poskytovalo zázemie pre pravidelnú linku do Prahy spoločnosti ČSA. Po šiestich rokoch prevádzky však bola komerčná spiatočná linka zrušená v roku 2011. 

V súvislosti s prevádzkou regionálnych letísk vyvoláva otázku ich rentabilita, v okolí Žiliny sa nachádza hneď niekoľko letisiek regionálneho rozmeru. Z nich je ale účtovne v zisku len to Košické, okrem neho majú Žilinčania do 200 kilometrov aj letiská v Piešťanoch, Poprade, Bratislave, Krakowe či Katowiciach. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu