Nekúrite, aby ste ušetrili? Nová vyhláška rieši problém veľkých rozdielov v platbách za teplo


Foto: Nekúrite, aby ste ušetrili? Nová vyhláška rieši problém veľkých rozdielov v platbách za teplo Foto: canva.com

Faktúra za teplo môže majiteľov bytov poriadne šokovať. Dôvodom je nová vyhláška, ktorá rieši problém veľkých rozdielov v platbách za teplo. Vlastníkom bytov má pomôcť pri spravodlivejšom rozdeľovaní faktúr za kúrenie. Majitelia bytov, ktoré sa vykurujú centrálnymi kotolňami, vlastnou kotolňou alebo individuálne, by mali dostať vyúčtovanie do konca mája tohto roka, informuje Denník N. 

Niektorých majiteľov však čaká zmena. Jedni budú nepríjemne prekvapení, iní sa zas potešia. Vyššie platby môžu šokovať najmä tých, ktorí v byte vôbec nekúria alebo na kúrení príliš šetria. Naopak, potešia sa majitelia krajných a rohových bytov a najmä vlastníci, ktorí veľa kúria.

Ak v byte vôbec nekúrite, teplota ani počas tuhej zimy neklesne pod 16 až 19 stupňov, pretože teplo odoberáte od susedov. Preto sa náklady delia na dve zložky – základnú a spotrebnú,“ uvádza Denník N s tým, že základná zložka sa vypočítava podľa veľkosti bytu v štvorcových metroch, spotrebná podľa nameranej hodnoty na meradle radiátora.

Zmeny vo vyhláške

Jednou zo zmien v novej vyhláške je, že základná zložka musí byť najmenej 30 %. Ako uvádza Denník N, pri pôvodnej vyhláške tvorila základná zložka, čiže rozpočítavanie podľa plochy bytu, 60 percent a spotrebná 40 percent z celkových nákladov na vykurovanie. To sa týkalo majiteľov bytov a nebytových priestorov, ktorí sa nedohodli na inom rozpočítavaní. Táto zmena má pomôcť práve vlastníkom bytov v domoch, pri ktorých boli medzi jednotlivými bytmi veľké rozdiely v platbách na meter štvorcový.

Najnovšie platí aj pravidlo, že rozdiel medzi nákladmi bytov jedného domu nemôže presiahnuť 2,5-násobok. Majitelia bytov, ktorí majú vlastné kúrenie, musia zaplatiť základnú zložku závisiacu od rozlohy bytu. V praxi to znamená, že správca najskôr rozpočíta náklady na teplo pre všetky byty, potom ich porovná a ak bude podiel väčší ako 2,5-násobok, upraví podiel základnej zložky na celé percento smerom nahor. Potom opäť rozpočíta náklady na teplo. Tí, ktorí minulý rok platili za teplo málo, tento rok zaplatia dvakrát toľko a tým majiteľom bytov, ktorí platil veľa, náklady klesnú.


Pre byty s individuálnym vykurovaním v nadstavbách alebo v podkrovných bytoch je novinkou koeficient 0,2 na podlahovú plochu. To znamená, že 20 percent rozlohy sa započíta do základnej zložky, čiže do plochy, ktorá sa rozpočíta podľa metrov štvorcových.

Základná zložka sa však bude rozpočítavať aj na tie byty, ktoré sú odpojené od centrálneho kúrenia v dome, ale cez tieto priestory prechádzajú rozvody tepla či už priamo, alebo v stenách. Vlastníci v týchto bytoch zaplatia základnú zložku za vykurovanie podľa rozlohy bytu, čo zas zníži náklady na kúrenie bytom s centrálnym kúrením.

„Vlastníci bytov budú platiť za teplo vo väčšine prípadov viac. Pre tých, ktorí sa naučili šetriť teplom, je to absolútne demotivačné, pretože ich náklady za teplo sa zdvojnásobili. Sumy, ktoré doplácajú vlastníci za teplo, sa pohybujú v stovkách eur oproti minulému roku,“ povedala konateľka Východoslovenskej distribučnej (VDS) Lucia Durčáková Plávalová. 

Podľa nej určite existuje spravodlivejší postup rozpočítania tepla. Ten by mal zohľadňovať prázdne byty, samostatné kúrenie alebo byty napojené na centrálne vykurovanie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu