Areál Žilinskej univerzity využívali vodiči pre skracovanie cesty, nové opatrenie zakazuje prejazd


Foto: Areál Žilinskej univerzity využívali vodiči pre skracovanie cesty, nové opatrenie zakazuje prejazd

Dopravná situácia v Žiline, najmä počas dopravných špičiek, vedie vodičov k hľadaniu rôznych riešení toho, ako skrátiť čakanie v kolónach. Tie sú na niektorých úsekoch v Žiline takmer pravidlom. Medzi problémové patrí aj ulica Vysokoškolákov, ktorá býva niekedy upchatá po celej svojej dĺžke.

Pre zdržania v oblasti Klientskeho centra a okolitých nákupných stredísk si začali niektorí vodiči skracovať cestu prejazdom cez areál Žilinskej univerzity v Žiline na Veľkom Dieli. Vďaka bezplatnému 15-minútovému intervalu si stačilo na rampe vziať žetón, a prejsť celým areálom. 

Namiesto čakania v kolóne na uliciach Veľký diel či Vysokoškolákov tak bolo možné prejsť k obchodnému centru Dubeň. Počet prechádzajúcich áut, ktorých vodiči reálne nepotrebovali v areáli zastaviť, začal narastať. A to až do takej miery, kedy ohrozovali bezpečnosť chodcov - študentov. 


V areáli sa musíte zdržať najmenej desať minút, prejazd je zakázaný 

Vedenie univerzity preto prijalo nové opatrenia v oblasti organizácie dopravy. To platí od 7. januára 2020, od tohto dátumu už hladko areálom neprejdete. Minimálny čas prejazdu bol stanovený na 10 minút, čo má odradiť práve špekulatívnych vodičov, ktorí si cez areál cestu skracovali:

„Dňom 7. 1. 2020 nastala zmena režimu prejazdu cez parkovisko Veľký Diel a dotkne sa len krátkodobo parkujúcich užívateľov s CHIP Coinom (žetón). Pri vjazde do areálu univerzity v blízkosti lesoparku Chrasť je umiestnená nová dopravná značka Prejazd zakázaný s dodatkovou tabuľou. Tá informuje o minimálnom čase prejazdu parkoviskom Veľký Diel, ktorá sa zmenila na 10 minút. To znamená, že zákazník, ktorý si pri vjazde na parkovisko Veľký Diel zoberie žetón, môže parkovisko opustiť najskôr po 10 minútach. Ak opustí parkovisko do 15 minút od odobratia žetónu, parkovanie má zadarmo. Po 15 minútach už za parkovanie platí,“ uviedol prof. Ing. Jozef Ristvej, PhD., prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA.

Po aplikovaní nového opatrenia do praxe si časť vodičov novú značku nevšimla, a tak čakali na výjazdovej rampe a nemohli vyjsť z areálu. Na občasné vytváranie zdržania z dôvodu nedodržania minimálneho času prejazdu na parkovisku Veľký Diel nás upozornili študenti, ktorí areál využívajú na určený účel - parkovanie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu