Voliť môžete aj mimo bydliska, o voľbu poštou môžete požiadať už len niekoľko dní


Foto: Voliť môžete aj mimo bydliska, o voľbu poštou môžete požiadať už len niekoľko dní

Obyvateľom Žiliny, ktorí chcú vo februári voliť zo zahraničia alebo mimo svojho bydliska, zostávajú už len posledné dni na vybavenie si povinností. Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky sa budú tento rok konať v sobotu 29. februára 2020 od 7.00 hod. do 22.00 hod.

Do piatku 10. januára 2020 môžu samosprávu požiadať o voľbu poštou všetci Žilinčania, ktorí majú trvalý pobyt na území mesta a v čase volieb sa zdržiavajú v zahraničí. Do 10. februára 2020 majú možnosť žiadať o vydanie hlasovacieho preukazu aj všetci tí, ktorí sa budú v čase volieb nachádzať mimo svojho trvalého bydliska a volebného okrsku, v ktorého zozname voličov sú zapísaní.

„Do piatku 10. januára 2020 môžu požiadať o voľbu poštou všetci Žilinčania, ktorí majú trvalý pobyt na území mesta a v čase volieb sa zdržiavajú v zahraničí. Následne im samospráva na adresu miesta pobytu v cudzine pošle návratnú obálku, hlasovacie lístky a poučenie o spôsobe hlasovania,“ uviedol Vladimír Miškovčík , hovorca mesta.

Po vykonaní hlasovania je potrebné zalepenú obálku s vyplneným hlasovacím lístkom poslať obci, v ktorej má volič trvalý pobyt. Do výsledku hlasovania sa však započítajú iba hlasy, ktoré budú doručené najneskôr v posledný pracovný deň predo dňom konania volieb, 28. februára 2020.

„Do 10. februára 2020 majú možnosť žiadať o vydanie hlasovacieho preukazu aj všetci tí, ktorí sa budú v čase volieb nachádzať v Slovenskej republike, no mimo svojho trvalého bydliska a volebného okrsku, v ktorého zozname voličov sú zapísaní. Voliči môžu požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu osobne, v listinnej forme alebo elektronicky,“ spresnil ďalej hovorca mesta.

Žiadosť by mala obsahovať meno, priezvisko voliča, rodné číslo, štátnu príslušnosť, adresu trvalého pobytu a adresu na doručenie hlasovacieho preukazu. Osobne alebo prostredníctvom splnomocnenca je možné žiadať o vydanie preukazu najneskôr v posledný deň predo dňom konania volieb, teda 28. februára 2020.


Obec na základe žiadosti voličovi vydá hlasovací preukaz a zo zoznamu voličov ho vyčiarkne s poznámkou o vydaní hlasovacieho preukazu. Hlasovací preukaz občana oprávňuje voliť v ktoromkoľvek volebnom okrsku na území celej Slovenskej republiky.

Viac informácií o voľbách do Národnej rady SR a ich priebehu v meste Žilina:
http://www.zilina.sk/parlamentne-volby-2020

Všeobecné informácie o voľbách do Národnej rady SR:
https://www.minv.sk/?volby-nrsr

Zo zahraničia sa chystá voliť už 50-tisíc Slovákov

V posledných parlamentných voľbách malo záujem odovzdať svoj hlas zo zahraničia 22-tisíc Slovákov, v súčasnosti je to už viac ako 50-tisíc. Iniciatíva Srdcom doma chce týmto spôsobom podporiť volebnú účasť približne 500-tisíc občanov, študujúcich, pracujúcich a cestujúcich v čase volieb.

Jedným z cieľov združenia je zvýšenie angažovanosti občanov pôsobiacich v zahraničí a využitie ich znalostí, skúsenosti a postojov pre pozitívnu zmenu Slovenska.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu