Od nového roka už taxík v historickom centre Žiliny nezoženiete, do platnosti vstúpilo nové VZN


Foto: Od nového roka už taxík v historickom centre Žiliny nezoženiete, do platnosti vstúpilo nové VZN Foto: ilustračné - pixabay.org

S príchodom nového roka vstúpilo do platnosti aj Všeobecne záväzné nariadenie č. 23/2019 o dani za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta. Jeho súčasťou je tiež úprava výšky poplatkov za vstup do centra mesta. Nové ustanovenie mení aj podmienky pre prevádzkovateľov taxislužieb v Žiline. Po novom nesmú ich vozidlá do historickej časti vôjsť vôbec.

„Od 1.1.2020 je účinné VZN mesta Žilina č. 23/2019. V zmysle čl. X, ods. 12 je vozidlám prevádzkovania taxislužby do historickej časti vjazd zakázaný. To znamená, že do pešej zóny má zakázaný vjazd každé vozidlo, ktorého vodič poskytuje dopravné služby podľa zákona č. 56/2012 o cestnej doprave,“ potvrdil Martin Matejko, zástupca náčelníka Mestskej polície Žilina. 

V praxi sa ale niektorí prevádzkovatelia služieb taxi v Žiline snažia tento zákaz obísť, napríklad tým, že vchádzajú do pešej zóny bez strešných svietidiel, prípadne si ich rôznymi spôsobmi zakryjú. Následne na území historickej časti mesta poskytujú taxi služby bez riadneho označenia.


Vozidlá taxislužieb musia byť označené po stranách a strešným svietidlom

Zákon o cestnej doprave definuje, že vodič je povinný, okrem iného, označiť každé prevádzkované vozidlo na predných ľavých a predných pravých dverách obchodným menom prevádzkovateľa taxislužby či označiť pevným alebo odnímateľným strešným svietidlom s nápisom TAXI.

Jedným z dôvodov pre zákaz vstupu vozidiel do pešej zóny boli časté konflikty medzi jednotlivými prevádzkovateľmi. K nim dochádzalo, napríklad, v blízkosti Makovického domu v nočných hodinách. Po tom, ako vstúpilo do platnosti všeobecne záväzné nariadenie, kontrolujú vstupy taxikárov aj mestskí policajti: 

„Hliadky Mestskej polície Žilina vykonávajú preventívno-bezpečnostné akcie zamerané na dodržiavanie podmienok uvedených v platnom VZN. Podozriví zo spáchania priestupku sú riešení v súlade s platnými právnymi predpismi,“ uzavrel zástupca náčelníka MP ZA.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu