Ocenenia za aktívne občianstvo a ľudskosť 2019: Top čin ľudskosti za dvojnásobnú záchranu života


Foto: Ocenenia za aktívne občianstvo a ľudskosť 2019: Top čin ľudskosti za dvojnásobnú záchranu života

V Žilinskom kraji boli udeľované ocenenia 47 osobnostiam, ktoré sa svojou aktivitou a ľudskosťou angažujú  za krajší život mladých ľudí a miestnych komunít. Oceňovalo sa v kategóriách aktívny mládežník, aktívny občan, top starosta, obec s najpriateľskejším vzťahom k mládeži a top čin ľudskosti.

Rada mládeže Žilinského kraja pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej a predsedu Združenia miest a obcí Slovenska Branislava Trégera dňa 19. decembra 2019 ocenila 47 osobnosti Žilinského kraja.

V každej kategórií bolo vyhlásené aj hlavné ocenenie, ktoré získali: v kategórií aktívny mládežník   Ján Šuvada zo Spojenej školy v Tvrdošíne, v kategórií aktívny občan Iveta Martinková zo Žiliny. 

Ocenenie v kategórií top starosta/ primátor získala Magdaléna Zmarzláková, primátorka mesta Trstená, obcou s najpriateľskejším vzťahom k mládeži sa stala obec Zákamenné a hlavné ocenenie za top čin ľudskosti si odniesla Magdaléna Polťáková za záchranu dvoch ľudských životov. 

Študentka Magdaléna sa aktívne venuje dobrovoľníctvu a dobročinným akciám, už na základnej škole chodila na súťaže prvej pomoci, lebo chcela vedieť poskytnúť prvú pomoc a pomôcť tak človeku v ťažkých chvíľach. Dodnes učí prvú pomoc deti na ZŠ v Námestove.


Magdalénka prvýkrát zachránila ľudský život po prvom ročníku na SŠ počas letných prázdnin. 13-ročný chlapec spadol z veľkého bicykla (nemal ani prilbu na hlave), ktorý ho privalil a chlapec sa nehýbal. Magdalénka to videla a všimla si, že sa chlapec vôbec nehýbe. Rýchlo pribehla, urobila prvotné, druhotné i protišokové opatrenia a zavolala jeho mamu. Tá ho rýchlo odviezla do nemocnice, kde mu zistili opuch mozgu a vďaka jej rýchlemu zásahu je dnes chlapec živý, zdravý aj bez zdravotného postihnutia.

Druhý prípad sa stal 18. 9. 2019. Počas prechádzky s kamarátkou si všimla na námestí, že pán mäsiar sa snaží pred svojím obchodom zodvihnúť jedného zakrvaveného staršieho pána. Magdalénka rýchlo pribehla na pomoc. Prvotným vyšetrením zistila poranenie hlavy aj nosa. Vďaka lekárničke, ktorá bola v obchode, mu obviazala hlavu a zastavila krvácanie, zatiaľ čo prišla sanitka, ktorú privolala jej kamarátka. Po príchode záchranky podala záchranárom zistené informácie a oni si potom pána odviezli do nemocnice. Možno jej zásah bol len kvapkou v mori, ale keby to neurobila, tá kvapka by v mori chýbala.

 


Zdroj: ocenovanie.rmzk.sk

Ocenenia odovzdali vzácni hostia: Igor Janckulík, poslanec Národnej rady SR a podpredseda ŽSK, Branislav Tréger, predseda ZMOS, Adriana Jurišová, riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Žilina, Tibor Iró, predseda Asociácie krajských rád mládeže a predseda Rady mládeže Žilinského kraja Martin Šturek.

„Vďačnosť a úcta sú vzácne prejavy v uponáhľanej spoločnosti, ktoré si ľudia môžu navzájom odovzdať. Aj keď ocenení vidia svoju činnosť ako kvapku v mori, bez nej by to more nebolo, tak sa vyjadrila jedna z ocenených. Pre Radu mládeže Žilinského kraja je cťou vytvárať priestor, v ktorom obyvatelia Žilinského kraja môžu vyzdvihnúť hodnoty aktívneho občianstva a ľudskosti cez konkrétnych ľudí zo svojho okolia a tým poukázať aj na to, ako sa dajú vytvárať podmienky pre rozvoj detí a mládeže,“ povedal Martin Šturek, predseda Rady mládeže Žilinského kraja. 

Zdroj: RMŽK



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS RMŽK