Majitelia psov zvýšte pozornosť, na Slovensku zaznamenali výskyt Aujeszkyho choroby


Foto: Majitelia psov zvýšte pozornosť, na Slovensku zaznamenali výskyt Aujeszkyho choroby Foto: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR informovalo o zaznamenanom výskyte Aujeszkyho choroby. Na človeka j síce toto ochorenie neprenosné, no napríklad pre psov, ktorí prídu do kontaktu s infikovanou diviačou zverou, môžu byť následky fatálne. „Majitelia poľovných psov by sa mali mať na pozore! Na severovýchode Slovenska a v ČR, blízko našich hraníc, sme zaznamenali opakovane výskyt Aujeského choroby,“ uvádza ministerstvo.

Aujeszkého chorobu (pseudobesnotu) spôsobuje herpes vírus (SHV-1). Jeho prirodzeným hostiteľom a rezervoárom vírusu sú sviňovité, teda aj diviačia zver. Ak sa z tejto skupiny zviera infikuje, stáva sa jeho nositeľom doživotne, i keď má vytvorené protilátky. Nakazené zviera vylučuje vírus len v určitom životnom období, zvyčajne pri oslabení imunity. Vtedy sa stáva nebezpečným aj pre ostatné zvieratá, ktoré môže nakaziť.

Okrem vlastného druhu to môžu byť aj iné, napr. aj psovité a mačkovité. No v týchto prípadoch však musí ísť o prijatie dostatočne veľkej infekčnej dávky, zvyčajne spojenej s konzumáciou mäsa zvieraťa vo viremickej fáze alebo olízaním krvi, príp. výlučkov z telových otvorov takéhoto zvieraťa.

Nákaza ohrozuje najmä poľovné psy, je mimoriadne nebezpečná a zatiaľ neexistuje účinná vakcína. Prvým klinickým prejavom u psa je nápadne časté olizovanie, čo prechádza do pocitu svrbenia, ktorého intenzita sa stupňuje. Svrbenie u psov sa lokalizuje zvyčajne na hlave a v okolí papule. Škriabanie je také intenzívne, že na miestach svrbenia sa vytvárajú otvorené rany. Nastupuje obrna jazykového a hltanového svalstva, neskôr zášklby svalstva na hlave a krku. Zvieratá hynú do 12 hodín od prejavenia sa klinických príznakov, výnimočne do dvoch dní.

Jedinou možnosťou prevencie je minimalizovať situácie, počas ktorých môže dôjsť k infikovaniu psa a následnému úhynu. Dávajte si preto pozor na svojich psov, najmä počas pohybu v prirodzenom prostredí diviačej zveri. Nákaza nie je pre územie SR unikátna, vyskytuje sa však sporadicky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka