V informačnej kancelárii pre obete trestných činov v Žiline sa uskutočnil deň otvorených dverí


Foto: V informačnej kancelárii pre obete trestných činov v Žiline sa uskutočnil deň otvorených dverí

Ministerstvo vnútra organizuje na prelome novembra a decembra deň otvorených dverí vo svojich informačných kanceláriách pre obete trestných činov. Tie fungujú v každom krajskom meste na Slovensku. V meste Žilina bola takáto kancelária otvorená 27. februára 2019 a jej sídlo je na Okresnom úrade.

Počas dňa otvorených dverí mali návštevníci možnosť dozvedieť sa bližšie informácie o národnom projekte, ktorého cieľom je zlepšenie prístupu obetí trestných činov k službám a tiež o činnosti a fungovaní kontaktných bodov. Súčasťou boli aj prednášky odborníkov z viacerých oblastí ako psychológia, právo alebo sociológia. Jedným z prednášajúcich je aj samotný riaditeľ odboru prevencie kriminality Jozef Halcin.

V rámci vzdelávania počas DOD sa bolo možné zúčastniť prednášky na tému Obete trestných činov a nechýbala ani diskusia k problematike.


Projekt prevencie kriminality sa zameriava na špecializované poradenstvo a sprevádzanie obetí počas trestného konania voči páchateľovi. Poskytuje aj právnu pomoc a právne zastupovanie či dokonca sociálne a ekonomické poradenstvo. 

Cieľom projektu je okrem vytvorenia kontaktných bodov aj zvýšenie podielu zainteresovaných subjektov prevencie kriminality na riešení aktuálnych celospoločenských problémov vyplývajúcich z kriminality v Slovenskej republike. Kontaktné body sú tak nielen miestom konzultácií a poskytovania informácií, ale zároveň priestorom pre sieťovanie a koordináciu asistenčných systémov a inštitúcií.

Informačná kancelária pre obete trestných činov: Janka Kráľa 4, 010 01 Žilina


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu