Do pocitových máp zaznamenali Žilinčania takmer 1 500 pocitov, mestu poslúžia pri plánovaní


Foto: Do pocitových máp zaznamenali Žilinčania takmer 1 500 pocitov, mestu poslúžia pri plánovaní Foto: ilustračné

Približne od polovice júla sa mohli Žilinčania vyjadrovať v rámci projektu Pocitová mapa ku stavu a kvalite verejných priestranstiev, v jednoduchom dotazníku s 8 otázkami mohli vyznačiť na mape problematické miesta. Obyvatelia tak mohli spresniť lokality, kde dochádza k nadmernému prehrievaniu alebo kde je vsakovanie dažďovej vody nedostatočné. 

Otázky v dotazníku boli zamerané najmä na klimatické zmeny, možnosť vyjadriť sa cez internet alebo pristavením sa pri dobrovoľníkoch priamo v meste využili stovky Žilinčanov. Tí spolu zozbierali takmer tisícpäťsto “pocitov”. 

„V klimatickej pocitovej mape mesto Žilina vyzbieralo celkom 1 448 pocitov od 563 respondentov. Zber informácií prebiehal prostredníctvom on-line dotazníka alebo u dobrovoľníkov v uliciach mesta,“ potvrdil hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík. 

Za lokality s príjemnou teplotou boli označené najmä Park Ľudovíta Štúra na Bôriku a Lesopark Chrasť. Nadmerné sucho prekáža Žilinčanom v oblasti Mariánskeho námestia a na Bulvári, obyvatelia Mojšu a Mojšovej Lúčky sa sťažujú na kvalitu ovzdušia v súvislosti s kafilériou.


Získané dáta poslúžia pri plánovaní rekonštrukcií verejných priestranstiev

Mesto má vďaka projektu k dispozícii dáta pre ďalšie plánovanie verejných priestranstiev. V Žiline samospráva postupne pripravuje projekty pre revitalizácie častí sídlisk tak, aby v prípade vyhlásenia výziev na granty alebo podporu z eurofondov bola pripravená. Spätná väzba od obyvateľov poslúži pri rekonštrukciách:

„Cieľom projektu bolo zistiť, ako obyvatelia vnímajú mesto, v ktorých častiach sa cítia príjemne, či naopak, kde vnímajú zhoršenú kvalitu ovzdušia. Na základe spätnej väzby bude môcť samospráva vytvoriť podklady pre plánované rekonštrukcie verejných priestorov,“ uzavrel Miškovčík.

Výsledky projektu si môžete pozrieť na www.pocitovamapa.sk


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu