V Oravskom Podzámku sa podarilo zrevitalizovať zelené plochy v centre, dnes slúžia ako park


Foto: V Oravskom Podzámku sa podarilo zrevitalizovať zelené plochy v centre, dnes slúžia ako park Foto: Prvá stavebná sporiteľňa, a. s.

Obec Oravský Podzámok je známa predovšetkým vďaka Oravskému hradu, dominantnej turistickej atrakcie na severe Slovenska. Nielen vďaka hradu navštívi miesto ročne množstvo turistov, tí boli ale dlho vystavení pohľadom na niektoré neudržiavané zelené plochy v centre mesta. To sa postupne začalo meniť v roku 2018.

S prispením štátu, súkromníkov a fondov Európskej únie sa tu podarilo zrealizovať prvú etapu rekultivácie zelených plôch, na tú nadviazali tento rok aj vďaka grantu Prvej stavebnej sporiteľne vo výške 1 000 eur a príspevku zo štátneho Programu obnovy dediny vo výške 5 000 eur. 

Revitalizácia zelene bola realizovaná za kostolom sv. Jána Nepomuckého. „Na ploche za kostolom bolo odstránených 29 starých stromov, vytrhané boli pne a následne bol upravený terén na ploche 100 m2. Ošetrené boli zostávajúce stromy. Na upravenom teréne boli vysadené nové rastliny a dreviny, celkom bolo vysadených 13 kusov zelene,“ spresňuje obec na webovom sídle.

Dnes sa z miesta stal funkčný park, ktorý môžu využívať na relax a oddych miestni aj návštevníci.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu