Na Budatínskom hrade by mohli obnoviť tradíciu varenia piva, projekt závisí na nórskych fondoch


Foto: Na Budatínskom hrade by mohli obnoviť tradíciu varenia piva, projekt závisí na nórskych fondoch Foto: ilustračné

Považské múzeum v Žiline (PMZA) si zadalo spracovanie projektovej dokumentácie na Grófsky pivovar v Budatínskom hrade, ktorá je potrebným podkladom pre zapojenie sa do otvorenej výzvy grantov EHP a Nórska 2014 – 2021. Tá poskytne finančné prostriedky na projekty podnikania v kultúre, kultúrnom dedičstve a spolupráci v kultúre.

Granty EHP a Nórska predstavujú finančný príspevok Nórska, Islandu a Lichtenštajnska na zníženie ekonomických a sociálnych nerovností v Európskom hospodárskom priestore (EHP), výzva s celkovou alokáciou viac ako 10 milionóv eur má pomôcť obnoviť objekty kultúrneho dedičstva. Rovnako tak pomôcť ich opätovnému využívaniu, aj na podnikateľské činnosti.

„Podporené budú najmä projekty, ktoré zhodnocujú kultúrne dedičstvo, pričom obnova kultúrnej pamiatky je povinná časť projektu a priorita je kladená na kultúrne pamiatky v zlom stave a projekty s jasnou podnikateľskou stratégiou zameranou na generovanie príjmov z kultúrnych aktivít,“ uvádzajú niektoré z podmienok výzvy. 

Dokumentácia pojednáva o obnove priestorov 1. nadzemného podlažia východného paláca, podkrovia Budatínskeho hradu a priestorov pod terasou. V prípade realizácie pôjde o multifunkčný priestor, s pivovarom ako jeho menšou súčasťou. 


„Cieľom vybudovania pivovaru v areáli Budatínskeho hradu je obnovenie tradície varenia piva v historickom panstve Budatín. Produktom pivovaru bude ležiak, ktorý bude súvisieť s majiteľmi hradu a grófskym rodom Čáki. Pivovar má cieľ predovšetkým marketingový a zároveň podnikateľský, kedy výroba špecifického piva bude pridanou hodnotou k návšteve Považského múzea v Žiline,“ uvádza zámer k projektu. 

Dátum uzatvorenia výzvy je 29. november 2019, harmonogram odhaduje podpisovanie projektových zmlúv na júl 2020 a začiatok aktivít generujúcich príjmy po októbri 2022. V prípade úspechu projektu Grófskeho pivovaru v otvorenej výzve by sa teda ležiak mohol začať variť najskôr o tri roky. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinský samosprávny kraj