ROZHOVOR: Ako je možné efektívne znížiť náklady na vykurovanie domácnosti až o 23 percent?


Foto: ROZHOVOR: Ako je možné efektívne znížiť náklady na vykurovanie domácnosti až o 23 percent?
Galéria: 5 fotiek

Témou úspory energií sa v dnešnej dobe zaoberá nejedna domácnosť v Žiline. Väčšina z nás sa snaží dosiahnuť čo najlepšie výsledky z hľadiska efektivity v pomere k výške nákladov. Keďže medzi najväčšie položky v spotrebe energií patrí spravidla vykurovanie, práve tu najčastejšie hľadáme spôsob, ako ušetriť.

Šetriť energie na kúrení nutne neznamená sedieť doma v zime. Na znižovanie nákladov nielen pri vykurovaní sa špecializuje žilinská spoločnosť AGON s.r.o., ktorej víziou a cieľom je dodávať a inštalovať najmodernejšie technológie inteligentnej automatizácie budov.

Vďaka tomu dokáže znížiť náklady na energie až o 23 percent. O tom, ako to celé funguje, nám porozprával majiteľ spoločnosti Ing. Matúš Noga. V rozhovore nižšie sa dočítate aj to, čím dokážete znížiť spotrebu až takmer o štvrtinu či prečo má zónová regulácia tak atraktívne krátku návratnosť štyroch rokov.

Aké má bežná domácnosť možnosti šetrenia nákladov na energie?

Šetriť energie sa dajú najefektívnejšie práve pri vykurovaní, no rovnako vieme znížiť náklady aj pri bežnej spotrebe elektrickej energie. Celé šetrenie spočíva v znížení množstva použitej energie, no zároveň dosiahnutí podobného výsledku ako predtým. Všetko prebieha tak, aby zákazník zaznamenal úsporu bez straty svojho komfortu. Pri vykurovaní to dosiahneme zónovou reguláciou.

V čom spočíva princíp zónovej regulácie?

Z dôvodu, že väčšina ľudí má doma len jeden termostat na celý dom, a tiež nepresnú a neefektívnu reguláciu, vznikajú zbytočné výdavky. Kvôli tomu nie je možné dosiahnuť maximálnu tepelnú pohodu a zároveň aj úsporu. Pri zónovej regulácii zabezpečí automatické riadenie ideálnu teplotu pre každú miestnosť samostatne.

Vďaka tomu sa optimalizuje množstvo spotrebovanej energie. Zónová regulácia teda znamená to, že v každej miestnosti je nastavená iná teplota. Napríklad v kúpeľni je 23 °C, v spálni je 20 °C a na chodbe je 17 °C. Vďaka tomu získate maximálny komfort a reálne si znížite náklady.

Aké má zónová regulácia výhody?

Inteligentný systém dokáže automaticky riadiť kúrenie v každej miestnosti osobitne. Nezáleží, či máte podlahové kúrenie alebo radiátory. V oboch prípadoch stačí vymeniť klasické termostaty alebo termostatické hlavice za inteligentné. Tie Vám budú riadiť teplotu podľa toho, či sa nachádzate doma, ste v práci alebo práve spíte.

Všetko funguje plne automaticky. Nemusíte neustále myslieť na to, či ste stlmili vykurovanie po odchode do práce. V prípade, že vám teplota nebude vyhovovať, stačí ju jednoduchým kliknutím v aplikácii v smartfóne upraviť. Systém tiež dokáže vypnúť vykurovanie vtedy, keď zaznamená otvorené okno.

Môže sa zónová regulácia používať aj v bytoch?

Samozrejme, je vhodná do domov, bytov aj komerčných budov. V súčasnosti o ňu javia veľký záujem najmä hotely. Samotná inštalácia systému prebieha pomerne rýchlo a nevyžaduje si žiadne veľké zásahy do domácnosti. Bezdrôtové prvky napájané batériami s dlhou životnosťou umožňujú zapojenie bez stavebných úprav. V prípade novostavby je možné celý systém realizovať aj napájanými zariadeniami, kde sa vyhnete nutnosti meniť batérie.

Pri akých typoch vykurovania je možné tento systém inštalovať?

Nezáleží na tom, či máte plynový kotol, kotol na drevo, tepelné čerpadlo, solárne alebo fotovoltické panely. Rovnako nehrá rolu ani to, či máte doma radiátory , vodné podlahové vykurovanie alebo elektrické podlahové vykurovanie či elektrické konvektory. Zónovú reguláciu je možné zrealizovať pri všetkých bežných zdrojoch tepla a typoch vykurovania.

Aká je návratnosť investície a dostupnosť servisu?

Investícia do zónovej regulácie sa dokáže vrátiť už do 4 rokov, čo je pomerne rýchlo. Zákazníkom ponúkame nonstop dostupný servis a podporu. Samozrejmosťou je doživotná aktualizácia softvéru, ktorá prebieha raz ročne. Po spustení celého systému v domácnosti vykonávame trojmesačný bezplatný dohľad a prípadné nastavovanie a upravovanie podľa potrieb. 

Je možné požiadať o nezáväznú cenovú ponuku?

Záujemcom o zónovú reguláciu vykurovania sme kedykoľvek k dispozícii na telefónnom čísle 0949 280 625. Podrobné informácie o možnostiach úspory v domácnosti a nainštalovania inteligentného systému popisujeme aj na našom webe https://kreativnebyvanie.sk/.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR AGON s.r.o.