Platnosť povinného zmluvného poistenia budú vodiči od 1. októbra preukazovať už len zelenou kartou


Foto: Platnosť povinného zmluvného poistenia budú vodiči od 1. októbra preukazovať už len zelenou kartou Foto: ilustračné

Od 1. októbra 2019 vstúpila do platnosti zmena zákona, ktorá upravuje spôsob vydávania dokladov o povinnom zmluvnom poistení a tiež preukazovania jeho platnosti. Polícia tak bude po novom kontrolovať vodičom už len zelenú kartu, kým doteraz bola platným dokladom biela karta. Každý vodič by si mal preto vo vlastnom záujme skontrolovať, či má v aute platný originál.

Novela zákona zrušila vydávanie bielych kariet, ktoré potvrdzovali platnosť PZP iba na území Slovenskej republiky. Medzinárodná karta automobilového poistenia resp. zelená karta, má na rozdiel od bielej medzinárodnú platnosť a jej forma spĺňa štandardy krajín, ktoré patria do Systému zelenej karty.

Poisťovne v súvislosti so spomenutou zmenou zákona preto už nebudú musieť od 1. októbra vystavovať pri uzavretí PZP bielu kartu. Motoristi sa budú zelenou kartou preukazovať policajným hliadkam a taktiež pri prihlasovaní vozidla na dopravnom inšpektoráte. Po zániku povinného zmluvného poistenia odovzdajú už len zelenú kartu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu