Život ako ho (ne)poznáme ukáže návštevníkom Európska noc výskumníkov aj v Žiline


Foto: Život ako ho (ne)poznáme ukáže návštevníkom Európska noc výskumníkov aj v Žiline

Už tradične posledný septembrový piatok, 27. 9. 2019, sa Žilina pridá k stovkám miest v 30 európskych krajinách, ktoré umožnia malým aj veľkým fanúšikom vedy vyskúšať si ju. V Žiline sa žiaci, študenti, ale aj dospelí návštevníci budú môcť dozvedieť viac o rádioaktivite okolo nás, ale aj pozrieť si ukážky ako pomáha umelá inteligencia hľadať falošné profily na sociálnych sieťach. 

Už tento piatok, 27. septembra, prinesie Európska noc výskumníkov (ENV) vedu a výskum bližšie k širokej verejnosti, a to v piatich mestách po celom Slovensku. Okrem Bratislavy, Banskej Bystrice, Popradu a Košíc, nebude medzi nimi opäť chýbať ani Žilina.

Tento rok sa podujatie uskutoční premiérovo v priestoroch nákupného centra Mirage, kde návštevníci nájdu 29 vedeckých stánkov.  Návštevníci budú mať možnosť vyskúšať si v nich ovládanie robotov, diskutovať s vedcami na tému ako prežiť Zombie apocalypsu, či dozvedieť sa, ako svetlo prenáša informácie.

„Nadšenci lietania si nájdu aj stánok venovaný bezpilotným lietadlám, kde sa dozvedia aktuálne technické novinky, ale aj zaujímavé veci o bezpečnostných systémoch. K dispozícii budú samozrejme aj bezpilotné lietadlá a simulátor,“ vysvetľuje Daniel Straka, riaditeľ o. z. Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA), ktorá podujatie u nás organizuje.


Život ako ho (ne)poznáme 

Už tradične budú mať návštevníci k dispozícii prakticky celý deň najnovšie vynálezy študentov tunajšej Žilinskej univerzity, najmä z oblasti robotiky. Taktiež sa dozvedia, ako poskytnúť prvú pomoc aj s pomocou defibrilátora a zalietajú si na simulátore bezpilotných prostriedkov. Zistia tiež, v akej miestnosti sa nám najlepšie pracuje, či ako sa riadi vlak.

Od 9.00 hod. ráno až do 21.00 hod. večer budú na zvedavé otázky návštevníkov odpovedať vyučujúci i študenti zo Žilinskej univerzity a Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Martine. Predstavia sa aj inovatívne firmy z nášho regiónu.

Minulý rok si prišlo inovácie, vedecké objavy, či rôzne prednášky našich slovenských vedcov v Žiline pozrieť viac ako 37 000 návštevníkov z celého regiónu, na celom Slovensku navštívilo podujatie celkovo 162 000 ľudí.

Podujatie je určené žiakom základných i stredných škôl, ale aj ich rodičom, ako aj všetkým nadšencom vedy. Vstup na podujatie je pre všetkých návštevníkov voľný. Viac informácií o jednotlivých prednáškach a vedeckých stánkoch, ako aj kompletný program podujatia nájdete na tejto stránke.


Miesto: OC Mirage
Dátum: 27.09.2019 - 09:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu