Žilinský samosprávny kraj predstavil nové trendy a ambiciózne projekty v sociálnych službách


Foto: Žilinský samosprávny kraj predstavil nové trendy a ambiciózne projekty v sociálnych službách Foto: Žilinský samosprávny kraj

Nové centrum pre ľudí s autizmom, prvý hospic v kraji, služby včasnej intervencie, či vzdelávanie pre opatrovateľky. Žilinská župa predstavila nové trendy a ambiciózne projekty v sociálnej oblasti. Východiskom sa stala Koncepcia rozvoja sociálnych služieb, ktorú schválili poslanci na poslednom župnom zastupiteľstve. 

Župa má za cieľ pomôcť aj skupinám ľudí, ktoré boli v kraji dlho opomínané a bez pomoci. Jednou z priorít je preto založenie nového centra pre autistov v Žiline, ktoré by malo byť vzniknúť v zariadení sociálnych služieb Lúč. Momentálne tam funguje domov sociálnych služieb a zariadenie núdzového bývania, tieto služby však nie sú dostatočne vyťažené.

„Niektoré služby v Žilinskom kraji veľmi chýbajú.  Okrem centra pre ľudí s autizmom chceme zriadiť aj prvý hospic či pobytové zariadenie pre ľudí s Alzheimerovým ochorením,“ povedala županka Erika Jurinová.  Župa plánuje rozšíriť poradenské centrá pre rodiny a obete násilia do každého regiónu, či zlepšiť služby včasnej intervencie. Podporiť chce tiež rozvoj komunitných služieb a terénnu prácu. 

  Pri koncepcii vychádzali zo sociologického výskumu

Koncepcia je strednodobý dokument rozvoja sociálnych služieb na najbližších päť rokov. Takmer rok sa na jej príprave podieľalo 30 aktívnych expertov z odboru sociálnych vecí ŽSK, zástupcov verejných a neverejných poskytovateľov sociálnych služieb, predstaviteľov miest a obcí, ale i z akadémie vzdelávania a výskumu v sociálnych službách, či z Katolíckej univerzity v Ružomberku.


„Najdlhšie trval sociologický výskum a zber informácií zo štatistických výkazov,“ uviedla riaditeľka odboru sociálnych vecí ŽSK Iveta Ďurišová. Súčasťou bol i prieskum využívania a spokojnosti so sociálnymi službami a analýza vývoja dopytu v najbližších piatich rokoch. Riaditeľka odboru sociálnych vecí dodala, že výsledky, ktoré expertná skupina získala, boli pretavené do šiestich záverov.

Zdroj: ŽSK

„Celý tento dokument nám dal odpovede na to, čo chceme robiť, kedy to chceme robiť a koľko nás to bude stáť, aby sme zabezpečili kvalitu, bezpečnosť a najmä dostupnosť sociálnej služby. Prinášame nové trendy, ktoré zlepšia úroveň služieb v Žilinskom kraji,“ dodala.

Žilinská župa vynakladá na sociálnu oblasť najviac spomedzi krajov

Kvalita služieb závisí aj na ľuďoch, ktorí ich poskytujú. Župa sa preto v koncepcii zaväzuje aj k vytvoreniu podporného systému pre jednotlivých poskytovateľov sociálnych služieb formou školení, či poradenstva a pre opatrovateľky zavádza možnosť experimentálneho vzdelávania na Strednej zdravotníckej škole v Žiline. 

Schválenie Koncepcie rozvoja sociálnych služieb je prvým krokom. Nasledovať bude vypracovanie jednoročných akčných plánov a následné odpočty plnenia. Žilinský samosprávny kraj vynakladá na oblasť sociálnych služieb významnú časť svojho rozpočtu (takmer 46 miliónov eur v roku 2019)  a má najvyšší podiel finančných výdavkov v porovnaní s ostatnými krajmi.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj