Poslanci budú rozhodovať o vymenovaní úspešného uchádzača z prvej súťaže na post hlavného architekta


Foto: Poslanci budú rozhodovať o vymenovaní úspešného uchádzača z prvej súťaže na post hlavného architekta Foto: Mesto Žilina

O zriadení Útvaru hlavného architekta ako rozpočtovej organizácie mesta Žilina rozhodli v apríli tohto roku mestskí poslanci, následne mesto vypísalo výberové konanie. V ňom uspel Martin Pavelek, ktorý už post zastával za éry Ivana Harmana. Vymenovanie nového hlavného architekta Žiliny mali odobriť poslanci v júni, nakoniec však na žiadosť úspešného kandidáta primátor Peter Fiabáne návrh stiahol.

Dôvodom bolo, napríklad, aj vnímanie spôsobu výberu kandidáta verejnosťou a časťou zastupiteľského zboru, až do dátumu konania nebolo verejne známe meno víťaza. Takisto neboli zverejnené mená ostatných uchádzačov ani ich vízie, to chcelo mesto napraviť v ďalšom výberovom konaní, kde požadovalo od uchádzačov aj súhlas so zverejnením predložených koncepcií rozvoja mesta aj samotného útvaru a profesného životopisu uchádzačov.  

Včera bolo zverejnené oznámenie, že druhé výberové konanie bolo zrušená: „Dôvodom pre zrušenie výberového konania sú administratívne a legislatívne prekážky novo vyhláseného výberového konania,“ uvádza oznámenie na stránke mesta. Na medializované informácie o potenciálnom konflikte záujmov či netransparentnosti výberu zareagoval Pavelek listom poslancom aj médiám, v ktorom vysvetlil jeho pohľad:

„Chcem dôrazne poukázať na tú skutočnosť, že moja pozícia „úspešného uchádzača“ nie je výsledkom subjektívneho rozhodnutia jednej osoby – primátora mesta, ale transparentného výberového konania a verdiktu odbornej komisie. To bol aj základný dôvod, pre ktorý som po dlhom zvažovaní prijal možnosť súťažiť spolu s ďalšími architektmi o tento post. Ak by moja kandidatúra mala byť výsledkom politických intríg (aj v pozitívnom slova zmysle), nikdy by som ju neakceptoval. Žiline a Žilinčanom neponúkam politické dohody, ale odborné riešenia v oblasti územného plánovania a strategického rozvoja mesta. Krátky čas a úprimná snaha vedenia mesta čo najskôr predstaviť víziu Žiliny budúcich generácii spôsobila vznik konšpiračných teórií, poloprávd a vyslovených klamstiev.“  

Mesto poskytlo informácie k priebehu prvého výberového konania

Na najbližšom zasadnutí budú poslanci schvaľovať na post riaditeľa útvaru práve osobu Martina Paveleka, mesto teraz vysvetlilo aj podmienky, za ktorých prebehlo prvé výberové konanie. Na pracovný pohovor sa prihlásilo a zúčastnilo sa ho šesť uchádzačov.


Výberová komisia bola zložená z ôsmich členov, pričom štyria boli z interného prostredia a štyria z externého prostredia. Odborná komisia vybrala víťazného kandidáta, ktorého mali vymenovať poslanci na svojom zasadnutí  25. júna 2019. Na základe žiadosti kandidáta bol však tento bod z programu rokovania stiahnutý.

„Začiatkom augusta sme vyhlásili opätovne výberové konanie na pracovnú pozíciu hlavného architekta. V záujme transparentnosti a právnej nespochybniteľnosti pôvodného výberového konania sme sa napokon rozhodli toto nové výberové konanie zrušiť,“ vysvetlil primátor mesta Peter Fiabáne.

Zároveň dodal, že do najbližšieho riadneho rokovania mestského zastupiteľstva bude jedným z bodov programu práve predloženie návrhu na vymenovanie úspešného kandidáta za hlavného architekta v zmysle výberového konania z mája 2019.

„Komisia rozhodla nezávislé a objektívne a jej rozhodnutie doposiaľ nikto odborne nespochybnil. Po preskúmaní celej procesnej stránky sme sa rozhodli opätovne zaradiť tento bod do rokovania poslaneckého zboru tak, aby sme naplnili uznesenie mestského zastupiteľstva z apríla tohto roku, podľa ktorého sme mali výberové konanie vyhlásiť a jeho výsledok predložiť mestským poslancom na rokovanie,“ doplnil primátor. 

Mestskí poslanci rozhodnú o schválení alebo neschválení tohto návrhu 17. septembra 2019.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu