Vo veku 80 rokov zomrel sensei žilinského džuda Alexander Dvonč, za svoju prácu získal Zlatú šerpu


Foto: Vo veku 80 rokov zomrel sensei žilinského džuda Alexander Dvonč, za svoju prácu získal Zlatú šerpu Foto: Klub judo Žilina

Dňa 14. júla 2019 vo veku 80 rokov zomrel Dr. Alexander Dvonč, dlhoročný tréner, rozhodca, funkcionár a zároveň zakladateľ prvého žilinského judo klubu. Práve Dvonč mal pred päťdesiatimi rokmi, vtedy ako mladý asistent telesnej výchovy na Vysokej škole dopravnej, výrazný podiel na vzniku žilinského juda. 

„Je tomu už 50 rokov, kedy sa v žilinských telocvičniach začali čoraz častejšie používať výrazy ako džudo, kimono, tatami či iné exoticky znejúce slová viažúce sa k novému úpolovému športu. Zásluhu na tom mal predovšetkým mladý asistent telesnej výchovy na vtedajšej Vysokej škole dopravnej, Alexander Dvonč. V šesťdesiatych rokoch inicioval vytvorenie oddielu judo v rámci Slávie VŠD. Stal sa jeho predsedom a hlavným trénerom,“ uviedli judisti na pamiatku významnej osobnosti tohto športu.

Alexander Dvonč bol jedným z prvých športovcov, ktorí obdržali za svoju celoživotnú prácu Zlatú šerpu - najvyššie ocenenie Slovenského zväzu judo. Vďaka organizačným schopnostiam úspešne pracoval v slovenských aj federálnych orgánoch tohto športu, aktívne sa podieľal na organizácii celoslovenských majstrovských a dlhodobých súťaží a ako akademik najmä na akademických majstrovstvá Slovenska a Československa. 

Pri dosahovaní športových úspechov dával dôraz na tímové súťaže, džudisti Slávie od roku 1964 úspešne pôsobili v krajských a celoslovenských súťažiach družstiev. V roku 1970 sa im podarilo zaznamenať výrazný úspech, keď postúpili do 1. federálnej československej ligy, ako historický prvé civilné družstvo zo Slovenska. V roku 1978 dokázalo družstvo Slávie obsadiť v československej lige 5. miesto, čo pri kvalitatívnej prevahe českého džuda bolo považované za mimoriadny výsledok.

Extraligové družstvo mužov v roku 1986. Zdroj: Klub judo Žilina

Hoci sa v nasledovných rokoch do trénerskej práce v oddieli zapojili viacerí jeho bývalí zverenci, A. Dvonč aj nasledovné dekády zostal vedúcou osobnosťou žilinského džuda. Svojimi organizačnými schopnosťami dokázal vytvoriť výborné podmienky pre prácu nielen mužskej zložky ale aj rozvíjajúcich sa mládežníckych kategórií. Je jeho zásluhou že Žilina patrí dodnes k baštám slovenského džuda a žilinské oddiely majú dovedna takmer aktívnych 300 členov.


Alexander Dvonč za 40 rokov svojej aktívnej práce vychoval nielen desiatky majstrov Československa a Slovenska ale aj celý rad trénerov a funkcionárov, ktorí sú dodnes športovo činní. Osobitnou kapitolou sú stovky študentov, ktorým dokázal v rámci vysokoškolskej telesnej výchovy svojsky a jedinečne priblížiť nielen športové majstrovstvo ale aj etické princípy džuda, na čo veľmi radi aj po dlhých rokoch spomínajú. 

Jeho športoví súputníci na neho budú spomínať ako na človeka, ktorý ich viedol nielen k fyzickému ale aj intelektuálnemu rozvoju, džudistu srdcom veľkého, ktorý si vážil ľudí a hľadal spôsoby ako ich spájať, tak aby spoločne dosahovali svoje športové ale aj osobné ciele.

„Budete nám chýbať pán Dvonč, ale to čo ste nás naučil nikdy nezabudneme,“ odkázali džudisti svojmu senseiovi. Posledná rozlúčka so zosnulým sa uskutoční v piatok 19.7.2019 o 12:00 na Starom cintoríne, ul. M. Rázusa v Žiline.

Družstvo ČSR s A. Dvončom. Zdroj: Klub judo Žilina



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Klub judo Žilina