Rondel v Žiline by mohli sprejazdniť už počas nadchádzajúceho víkendu, mimoriadny stav bude ukončený


Foto: Rondel v Žiline by mohli sprejazdniť už počas nadchádzajúceho víkendu, mimoriadny stav bude ukončený

Už v najbližších dňoch by mohla byť okružná križovatka Rondel spustená v režime, ktorý fungoval pred nešťastnou udalosťou požiaru objektu vedľa stanice Žilina-Záriečie. Ten vznikol počas noci z 18. na 19. mája a v dôsledku možného poškodenia nosných objektov bol vyhlásený mimoriadny stav.

Mesto Žilina stále zhromažďuje dokumenty k výstavbe, kolaudácii a správe okružnej križovatky, keďže krátko po požiari neboli známe presné vlastnícke štruktúry križovatky. Aktuálne je na mieste realizované podopretie tak, aby bolo možno spustiť premávku v plnom profile.

Dnes funguje Rondel len čiastočne, primátor Žiliny Peter Fiabáne odhaduje, že náklady na podporný systém by mohli dosiahnuť výšku 120-tisíc eur. Mesto platí každý deň aj za prenájom dopravného značenia približne 7 000 eur. 

„Ak sa nič nezmení, tak z piatka na sobotu sa odstráni dopravné značenie a v sobotu by sa mohlo ísť už v pôvodnom režime. Už od minulého týždňa je zabezpečená vlaková doprava, dnes už aj bez obmedzenia rýchlosti. Upraví sa aj nástupište a ohradí sa len samotná stavba. Najneskôr v pondelok oficiálne oznámime ukončenie mimoriadnej situácie,“ potvrdil na stretnutí s novinármi primátor mesta.

Za množstvo dopravného značenia platí mesto denne tisíce eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu