Stĺpiky pre vjazd do pešej zóny v Žiline začnú fungovať od štvrtka 2. mája


Foto: Stĺpiky pre vjazd do pešej zóny v Žiline začnú fungovať od štvrtka 2. mája Foto: Mesto Žilina

Dopravná situácia v historickej časti mesta je dlhodobým problémom. Žilinská pešia zóna už dávno prestala plniť svoju pôvodnú funkciu a stala sa z nej cesta pre zásobovacie vozidlá, ktoré častokrát ohrozujú chodcov a ničia dlažbu. Radnica preto pristúpila k regulácii vjazdu motorových vozidiel do pešej zóny v centre prostredníctvom mechanických zábran v podobe hydraulických stĺpikov.

Vlani v októbri dalo mesto nainštalovať výsuvné stĺpiky na dvoch vstupoch do centra – na ulici Čepieľ a na Sládkovičovej ulici. Od štvrtka, 2. mája 2019, sa systém spúšťa do prevádzky. Bude fungovať na báze elektronického povolenia, ktoré môže byť trojaké.

Buď si môže vodič požiadať o vydanie tzv. RFID tagu, teda akéhosi identifikačného prvku, ktorý následne pri vstupe i výstupe systém zosníma, alebo si budú môcť šoféri zaevidovať evidečné číslo vozidla (EČV) do systému priamo v klientskom centre na Mestskom úrade v Žiline, prípadne ho môžu zaevidovať prostredníctvom webového rozhrania.

„Všetci užívatelia, ktorí vstupujú alebo budú mať záujem vstupovať do pešej zóny vozidlom, si musia vybaviť príslušnú aktualizáciu povolenia v klientskom centre na Mestskom úrade v Žiline,“ vysvetlil vedúci odboru dopravy Mesta Žilina Peter Rolko. Pri predkladaní žiadosti na odbor dopravy Mestského úradu v Žiline budú musieť doložiť vlastníctvo parkovacích miest a uhradiť sadzbu dane za vjazd a zotrvanie motorového vozidla.

V prípade prenosného potvrdenia je výška sadzby 50 eur na rok, za neprenosné potvrdenie s maximálne 5 evidenčnými číslami je jej výška 25 eur na rok. „Aj po výzvach, ktoré sme dotknutým osobám poslali so žiadosťou, aby si prišli vybaviť potvrdenia na vstup, stále ešte množstvo ľudí neprišlo a zrejme si to nechávajú na poslednú chvíľu,“ upozornil Rolko.


Doplnil, že súčasne od začiatku mája vstupuje do platnosti nové VZN dani za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta, ktorým sa upravujú podmienky vydania potvrdení o zaplatenej dane.

„Nové VZN je výsledkom niekoľkomesačných rokovaní medzi tými, ktorí v centre majú prevádzku, tými, ktorí v historickej časti mesta bývajú a nami ako vedením mesta. Našim zámerom bolo vytvoriť transparentné a prehľadné pravidlá využívania vstupu a parkovania v centre mesta, pretože v súčasnosti evidujeme zneužívanie parkovacích preukazov a preukazov zdravotne ťažko postihnutých osôb,“ zdôraznil žilinský primátor Peter Fiabáne.

Nové nariadenie prináša niekoľko úprav. O 50 % sa napríklad znížila výška poplatku za vstup na svoj pozemok, VZN tiež zohľadňuje možnosť mimoriadnych vstupov, ktoré si daňovník bude môcť manažovať prostredníctvom webu. Vytvorili sa nové kategórie daňovníkov, rovnako sa umožní vjazd do centra aj cyklistom, ktorí predtým mohli jazdiť len na Námestí Andreja Hlinku. 

Mesto si od spustenia systému regulácie vstupu sľubuje najmä väčší poriadok pri pohyboch a parkovaní vozidiel v historickej časti mesta a tým aj vyššiu bezpečnosť ľudí pohybujúcich sa v pešej zóne. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina