Žilinský máj postavia na Námestí Andreja Hlinku už zajtra o 17:00 hod.


Foto: Žilinský máj postavia na Námestí Andreja Hlinku už zajtra o 17:00 hod. Foto: Mesto Žilina

Stavanie mája si väčšina z nás spojí s tradíciou vyjadrenia úcty a lásky k slobodnému dievčaťu, o ktoré mali mládenci záujem. Mladí muži sa v tajnosti pripravovali na tento rituál aj niekoľko dní, dlhé stromy zbavili kôry a neskôr ich ozdobili ornametnmi. Chýbať nesmel ani vrcholec s dlhými pestrofarebnými stuhami z látky či papieru. 

História stavania mája siaha až do roku 1255 do nemeckého mesta Aachen, kde sa máje stavali pred príbytkami bohatých mešťanov, na znak vážneho záujmu o švárne dievča. Mládenec, ktorý mal o slečnu vážny záujem jej postavil vlastný máj, ktorý sa mohol líšiť tým, že bol iného druhu, mohol byť vyšší či odlišne vyzdobený. Mohlo sa stať, že jedna dievčina mala množstvo nápadníkov, a teda aj viac májov. Dievčina pozorovala z okna, ktorí chlapci majú o ňu záujem a na druhý deň ich odmenila pierkom za klobúk alebo aj peniazmi, za ktoré mladí muži usporiadali májovú zábavu,“ vysvetľuje popis na dynastic.sk

Túto tradíciu si každoročne pripomína a uchováva aj mesto Žilina, ktoré aj v tomto roku pripravuje stavanie žilinského mája a zároveň pozýva všetkých milovníkov ľudových zvykov a tradícií, aby prišli v utorok 30. apríla 2019 o 17.00 hod. na Námestie Andreja Hlinku a pomohli primátorovi mesta postaviť náš žilinský máj.

Máj bude venovaný všetkým ženám zo širokého okolia súcim na vydaj. O tradičnú ľudovú atmosféru sa postarajú folklórne súbory Rozsutec a Cipovička.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu