V Žilinskom kraji štartuje hradná sezóna, cez víkend slávnostne otvoria Strečno aj Oravský hrad


Foto: V Žilinskom kraji štartuje hradná sezóna, cez víkend slávnostne otvoria Strečno aj Oravský hrad Foto: Žilinský samosprávny kraj

Na prelome apríla a mája odomkneme hrady Žilinskej župy. Oravský hrad i hrad Strečno vstupujú do letnej turistickej sezóny s viacerými novinkami.

Každoročne v apríli sa zatvárajú expozície Oravského múzea – Oravský hrad aj Oravská lesná železnica z dôvodu veľkého hradného upratovania a  údržby. „Na letnú turistickú sezónu sme sa pripravovali celý mesiac. Upratovali sa všetky miestnosti hradu, čistili sa vystavované exponáty, konzervovali sa nábytky, robili nové nátery a obnovovali sa expozície,“ priblížila riaditeľka Oravského múzea Mária Jagnešáková.

Sezónu na Oravskom hrade už tradične otvoria Thurzove slávnosti. Bohatý dvojdňový program spojený s remeselným jarmokom je pripravený pre návštevníkov na hlavnom nádvorí v dňoch 27. a 28. apríla. Predstavia sa šermiari, či tanečníci, atmosféru dotvorí dobová hudba a ochutnávka tradičných dobových jedál. 

Návštevníci zažijú pravú atmosféru 16. – 17. storočia a vrátia sa do čias grófa Juraja Thurza, jedného z najznámejších majiteľov Oravského hradu. Novinkou pre návštevníkov Oravského hradu je novozreštaurované poschodie Thurzovho paláca.

„V priestoroch jedného z najkrajších poschodí hradu si návštevníci budú môcť pozrieť Zbrojnicu, Hradnú galériu, Červený salónik, Thurzov salón s pôvodnou renesančnou maľbou na stenách a Dámsky salón. Novinkou je aj expozícia Rašelinísk Oravy, ktorá je umiestnená v budove bývalej Fary,“ dodala Jagnešáková.

Hoci hrad Strečno otvoril svoje brány už 1.apríla, slávnostné otvorenie bude v nedeľu 28. apríla. Predstavia sa lukostrelci, delostrelci, slúžka Tereza a chýbať nebudú ani slávne bosniaky Žofie Bosniakovej.

Na hradnom nádvorí si návštevníci budú môcť vytlačiť vlastnú mincu a pochutiť si na stredovekej kuchyni. Sprístupnená bude aj Stredoveká dedina Paseka. Podľa Michala Jureckého, riaditeľa Považského múzea v Žiline je lákadlom na hrade Strečne výstava pohľadníc, či fotografií oboch strečnianskych hradov, ale najmä zreštaurovaná gotická kaplnka.


„Kaplnka patrí k najpôsobivejším miestam na hrade. Obnova interiéru bola financovaná z prostriedkov Žilinskej župy a  Ministerstva kultúry SR,“ dodal.

Niekdajší kráľovský strážny hrad Likava zo 14. storočia, neďaleko Ružomberka, bude otvorený od 1. mája do 29. septembra. Okrem hradov bude od mája opäť v prevádzke Oravská lesná železnica, l a  po zimnej prestávke otvorí brány aj Skanzen Vychylovka.

Podľa županky Eriky Jurinovej je o expozície Žilinskej župy každoročne veľký záujem medzi domácimi, i zahraničnými turistami.

„Minulý rok navštívilo naše kultúrne inštitúcie približne 1,5 milióna návštevníkov. Prichádzajú k nám turisti z Fínska, Dánska, Španielska, Francúzska, Japonska, Izraelu či Kanady. Teší nás to, ale na druhej strane je to veľký záväzok tento trend udržať a zlepšovať podmienky najmä čo sa týka dopravnej infraštruktúry. Máme krásne kultúrne pamiatky no treba sa k ním dostať po kvalitných cestách. V pláne máme rekonštrukcie približne 18 kilometrov cestných úsekov, ktoré vedú ku kultúrnym pamiatkam v kraji, ktoré sa opravia v rámci projektu cez eurofondy,“ uzavrela županka.

Žilinská župa je zriaďovateľom 22 kultúrnych inštitúcií. Vo svojej správe má 5 kultúrnych stredísk, 5 knižníc, 5 galérií, 4 múzeá, 2 divadlá a 1 hvezdáreň.

VYBRANÉ PODUJATIA:
•         27. – 28. apríl - Thurzove slávnosti na Oravskom hrade
•         28. apríl – Slávnostné otvorenie hradu Strečno
•         1. máj – Otváranie brán dokorán, stavanie mája v Skanzene Vychylovka
•         3. máj – Výhliadkové plavby loďou Slanica a expozície na Slanickom ostrove umenia
•         5. máj – Železnička volá v Skanzene Vychylovka
•         12. máj – Keď odfúkne železnička na Oravskej lesnej železnici




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj