Mimoriadna smogová situácia v Žiline skončila, priemer koncentrácie PM10 klesol pod rizikové hodnoty


Foto: Mimoriadna smogová situácia v Žiline skončila, priemer koncentrácie PM10 klesol pod rizikové hodnoty Foto: ilustračné

Po 4 dňoch, počas ktorých bola v Žiline zvýšená koncentrácia prachových častíc, vydal Slovenský hydrometeorologický ústav ako poverená organizácia oznámenie o zrušení výstrahy pred závažnou smogovou situáciou. Tú v našom regióne spôsobovali hrubé častice PM10. Prachové častice môžu mať pôvod v prírode, v našich končinách sú však ich zdrojom ľudské činnosti.

Typickým príkladom je spaľovanie fosílnych palív či nadmerné využívanie dopravných prostriedkov, k ich nahromadeniu prispieva aj sezónne využívanie tepelných zdrojov a zhoršené rozptylové podmienky v zimných mesiacoch. Častice menšie ako PM10 môžu mať pritom dopad na organizmus - potenciálne sa usadzujú v prieduškách a môžu spôsobiť zdravotné problémy.

Aj preto sa počas zvýšenej koncentrácie neodporúča pohyb na vzduchu starším a rizikovým osobám. Medzi zdravotné komplikácie patrí astma či nepriaznivé účinky na kardiovaskulárny systém. Životné prostredie ovplyvňujú častice znížením viditeľnosti či deštrukciou ozónu. 

„Príčinou zrušenia smogovej situácie je to, že 12-hodinový kĺzavý priemer koncentrácií PM10 klesol pod hodnotu informačného prahu,“ informoval Odbor Monitorovanie kvality ovzdušia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu