Žilinské ulice dostávajú zabrať, väčšina z nich je kompletne upchatá autami, linky MHD meškajú


Foto: Žilinské ulice dostávajú zabrať, väčšina z nich je kompletne upchatá autami, linky MHD meškajú
Galéria: 12 fotiek

Žilina vstúpila s príchodom Vianoc do najkritickejšieho obdobia v doprave. Počet áut v uliciach navyše každoročne stúpa, pretože do mesta cestujú aj ľudia z iných okresov či dokonca iných krajov. Za nákupmi prichádzajú obyvatelia z Oravy, Liptova a Kysúc no v obchodných domoch stretnete aj autá z Považskej Bystrice, Prievidze či dokonca Dubnice nad Váhom alebo Ilavy.

Vodiči sa snažia zaparkovať na posledných voľných miestach a tiež sa aktívne presúvajú medzi obchodnými centrami a predajňami po celom meste. Ulice preto zažívajú obrovský nápor áut, ktorý najťažšie zvládajú svetelné križovatky. V centre Žiliny vznikajú v posledných dňoch najväčšie zdržania na uliciach V. Spanyola, Predmestská, Veľká okružná, 1. mája, Vysokoškolákov a najmä Košická. Nemenej zlá situácia je aj v okolí obchodného centra MAX na sídlisku Solinky. 

So zvýšenou hustotou premávky nastávajú komplikácie aj v mestskej hromadnej doprave. Autobusové a trolejbusové linky naberajú veľké, niekedy až 30-minútové meškania. Vodiči však nedokážu situáciu nijako ovplyvniť a po príchode na konečnú hneď vyrážajú bez prestávky na ďalší spoj. Ten už však začína s meškaním.


Do dopravného kolapsu sa denne dostáva viac ako 60 vozidiel MHD, v ktorých sa nachádzajú stovky cestujúcich. Najväčšie problémy nastávajú na linkách 4, 6, 14, 24, 26 a 31. Vodiči preto jazdia bez prestávok aj niekoľko hodín, aby minimalizovali komplikácie spôsobené cestujúcej verejnosti.

Situácia sa počas víkendu ešte môže zhoršiť, s čím by mali všetci vodiči aj cestujúci mestskou hromadnou dopravou rátať.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu