Stredoškoláci sa v Žiline počas víkendu učili ako spravovať vlastný štát


Foto: Stredoškoláci sa v Žiline počas víkendu učili ako spravovať vlastný štát Foto: Create&Control

Počas minulého víkendu sa účastníci projektu Create and Control zúčastnili na Prvom Žilinskom Summite, ktorý sa konal na Mestskom Úrade v Žiline. Delegácie s nadšením predstavili svoje fiktívne štáty, ktoré sa, ako už samotné poslanie celého projektu hovorí, zaviazali k demokracii. Spolupráca je ako i v každodennom živote dôležitá aj pri riešení tých najväčších problémov ľudstva a inak tomu nebolo ani na tomto stretnutí.

Delegáti sa spoločnými silami pokúsili nájsť možnú odpoveď na problém fiktívnej choroby BES (Brain Exploding Syndrom). Táto choroba spôsobuje bolesti hlavy a dokonca až samotné explodovanie mozgu. Po svete sa však rozšírili nepravdivé povery o možnom lieku, pohlavnom styku s pannou.

Postavenie žien v spoločnosti je do dnešných čias veľkým problémom. Ženy stále zarábajú menej a ľudia častokrát zľahčujú sexuálne obťažovanie. Vďaka tomu vzniklo viacero hnutí, najznámejšie asi #MeToo, ktoré sa usiluje o boj s týmto problémom.


Zdroj: Create and Control

S touto myšlienkou v srdci bol tiež vytvárané zadanie, ktoré sa na summite riešilo. Cieľom všetkých účastníkov bolo nájsť spôsob, ako zabrániť šíreniu vírusu, no i vyriešiť problém práv žien, ktoré sú znásilňované kvôli šíriacim sa fake news.

ároveň sme sa ale letmo pozreli aj na potraty ako také, pretože v mnohých krajinách fiktívneho, ale aj reálneho sveta doteraz pretrváva presvedčenie o ženinej neoprávnenosti rozhodovať vo veci potratov. Počas horlivej debaty zazneli rôzne názory, avšak na konci dňa sa takmer všetky tímy prihlásili k spoločnému riešeniu.

Zdroj: Create and Control

Vytvoria medzinárodný tím odborníkov na danú problematiku, ale tiež prikážu členským štátom zrovnoprávniť ženy a znásilneným ženám poskytnú psychologickú pomoc. Najlepším delegátom celého podujatia sa stal Jakub Benko, ktorý reprezentuje krajinu Tenebris Sognero. Svoje pocity zo summitu zhrnul takto:


„Som nadšený, že sa organizátorom už tretí rok darí zorganizovať summity aj napriek všetkým prekážkam. Vďaka projektu som spoznal som veľa nových a veľmi zaujímavých ľudí, ktorí sa podobne ako ja, zaujímajú o veci verejné a majú záujem urobiť pre Slovensko niečo viac. Projekt Create and Control mi taktiež dopomohol k všeobecnému prehľadu a l väčšiemu záujmu o rolu štátu v mojom živote.“

Zdroj: Create and Control

Keď sme sa pýtali účastníkov na názor, vyjadrili sa takto: „Môžem veľmi objektívne posúdiť, že oproti minulému roku je to tento rok, napriek tomu, že máme menej financií oveľa lepšie organizované a koordinované a je tu skutočne vidieť posun v tých národných problémoch a takisto celkovo tie diskusie sú lepšie a mám tiež pocit, źe máme lepší kolektív,“ uviedol Tomáš Košárek, Costa Luna

Veľmi sa mi projekt páči, pretože rozširuje povedomie o politickom dianí medzi mladými ľuďmi, keďže veľa ľudí sa nezaujíma o politiku, čo je myslím si, veľmi zlé,“ dodala Radka Krížová, Alsamakia.

O projekte Create and Control

Tento rok odštartoval už tretí ročník národnej súťaže Create and Control, ktorá umožňuje mladým stredoškolákom vytvoriť si v svojej škole fiktívny štát, na ktorom sa neskôr počas riešení národných problémov a zároveň účasti na troch Žilinských Summitoch, zasadnutí na spôsob Valného zhromaždenia OSN, učia kritickému mysleniu a zároveň si rozvíjajú svoje rečnícke a vyjadrovacie schopnosti.

Zúčastnení majú možnosť zdokonaliť svoje schopnosti s investovaním na burze, prostredníctvom investovania do ministerstiev svojich fiktívnych krajín, ale taktiež cez online platformu Investopedia.

Tohtoročnými účastníkmi projektu sú Gymnázium Jána Hollého, Cambridge International School Bratislava, Gymnázium sv. Edity Steinovej, Gymnázium sv. Františka Assiského v Levoči, Stredná odborná škola obchodu a služieb v Trenčíne, Obchodná akadémia Pezinok, Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského, Banská Bystrica, Gymnázium Golianova 68, Nitra, Gymnázium Andreja Sládkovičova, Banská Bystrica, Gymnázium Andreja Vrábla, Levice, Katolícke gymnázium Štefana Moysesa, Banská Bystrica, Gymnázium Trebišovská 12 Košice, Gymnázium Dubnica nad Váhom, Škola pre mimoriadne nadané deti a gymnázium, Gymnázium Angely Merici, Trnava, Gymnázium, Alejová 1, Košice, Bilingválne gymnázium Milana Hodžu Sučany, Gymnázium Andreja Kmeťa, Banská Štiavnica, Gymnázium Pavla Jozefa Šafárika Rožňava a Obchodná akadémia Trnava.

Zdroj: Create and Control


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Michaela Knošková