Ministerstvo vnútra: Klientske centrum v Žiline po úpravách vzduchotechniky vyhovuje


Foto: Ministerstvo vnútra: Klientske centrum v Žiline po úpravách vzduchotechniky vyhovuje Foto: ilustračné

Na začiatku tohto roka sme vás informovali o spôsobe, akým prebehlo spustenie prevádzky klientskeho centra v Žiline. Budovu Europalace na Vlčincoch odkúpilo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky pre svoje potreby, vybudovalo tu kontaktný bod s úradmi pre občanov.

Ročná skúšobná doba uplynula 31. októbra 2018, pričom takýto spôsob spustenia prevádzky sa stal terčom kritiky niektorých úradníkov aj politikov. Poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Anna Verešová v parlamente upozornila na to, že kompetentný stavebný úrad nevydal pre prevádzku žiadne rozhodnutie.

V praxi sa tak chod centra testoval na zamestnancoch celý rok, čo označila poslankyňa za nehumánne. Ministerstvo na našu otázku čo v prípade nevyhovujúcej prevádzky, odpovedalo, že takýto prípad nepredpokladá. 

„Toto je cynizmus najhrubšieho zrna a hrubé obchádzanie zákonov. Skúšobná prevádzka sa totiž povoľuje pri takých stavbách, kde je potrebné overiť, či nainštalované výrobné, či prevádzkové zariadenie bude pracovať správne. Prípadne sa počas nej robia korekcie a zásahy na vyladenie správnosti chodu prevádzky. Napríklad výrobného pásu v automobilke, či chodu turbíny v elektrárni. Je absolútne neprípustné, aby sa v skúšobnej prevádzke overoval chod napríklad kuchyne v školskej jedálni, či v závodnej jedálni alebo chod školy, kde sú deti, materskej škôlky, novej reštaurácie, obchodného, či kultúrneho centra, kde sa vykonávajú špecifické činnosti s možnými dopadmi na zdravie ľudí a kde sa spravidla stretáva veľké množstvo ľudí,“ uviedla v januári Verešová.


Po skončení skúšobnej prevádzky sme oslovili MV SR opäť, to tvrdí, že po úprave vzduchotechniky priestor vyhovuje. „Skúšobná prevádzka klientskeho centra preukázala určité nedostatky v regulácii vzduchotechniky. Na základe kontrolných meraní vzduchotechniky boli vykonané úpravy systému vzduchotechniky, ktoré budú aj naďalej regulované. Prevádzka klientskeho centra je funkčná a vyhovujúca,“ dodal riaditeľ tlačového odboru MV SR Jaroslav Taldík.

Centrum by malo dostať aj povolenie na trvalé užívanie: „Po úpravách systému vzduchotechniky príslušný stavebný úrad vydá rozhodnutie o trvalom užívaní klientskeho centra,“ dodal Taldík. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu