Bikesharing v Žiline: Stanice sú nainštalované, bezplatné bude požičanie na hodinu


Foto: Bikesharing v Žiline: Stanice sú nainštalované, bezplatné bude požičanie na hodinu
Galéria: 5 fotiek

Systém verejných bicyklov v Žiline, teda bikesharing, pripravuje na základe zmluvy o spolupráci mesto Žilina spoločne s Nadáciou Kia Motors Slovakia. Dnešným dňom uplynula lehota verejnej súťaže, v ktorej hľadalo mesto dodávateľa prevádzky systému verejných bicyklov. Spolu 120 bicyklov bude dostupných na dvadsiatich miestach, stanice sú v týchto dňoch postupne budované.

Počas prvotnej fázy budú vyťaženosť jednotlivých staníc analyzovať a na základe toho či podnetov od občanov rozširovať systém o ďalšie zastávky. Na rad by mali prísť aj okolité mestské časti. Systém bikesharingu v Žiline BikeKIA je zatiaľ navrhnutý tak, aby obslúžil podstatné inštitúcie a širšie centrum mesta.

„Na základe vyhodnotenia prevádzky a podnetov občanov budeme uvažovať o nových lokalitách, do ktorých by bolo vhodné nové stanice umiestniť a rozšíriť tak systém aj do okolitých mestských častí, napríklad do Bánovej, Závodia, či do Budatína. Počet staníc by sme chceli zvýšiť aj na Solinkách,“ uviedol v októbri vedúci oddelenia mobility Mestského úradu v Žiline Ľuboš Slebodník.

Víťazný uchádzač zabezpečí redistribúciu tak, aby počas špičky od 08:00 hod. ráno do 20:00 hod. večer boli bicykle rozdistribuované do troch hodín. ECO bicykle budú mať tri prevody, dynamo a GPS snímač s bluetooth modulom na ráme zadného kolesa. Súčasťou bude aj košík s nosnosťou do 10 kilogramov. Systém bude spravovaný v riešení nextbike office, ktoré sa využíva po celom svete.

Počas sezóny bude musieť byť v prevádzke najmenej 84% z celkového počtu bicyklov, redistribúciu bude prevádzkovateľ zabezpečovať špeciálnym vozidlom. Používanie bude jednoduché - prostredníctvom mobilnej aplikácie sa užívateľ zaregistruje, pri požadovanom bicykli naskenuje QR kód alebo zadá jeho číslo a zámok sa automaticky otvorí.


Následne vyberie bicykel zo stojana a môže ho užívať. Vrátiť bicykel bude možné na ktorejkoľvek stanici, ak nebude miesto v stojane, stačí ho zamknúť vedľa. Prenájom končí automaticky zamknutím. Ako vyplýva z osadených informačných panelov pri už vybudovaných staniciach, bezplatné bude hodinové využívanie bikesharingu. Po prekročení tohto limitu nasleduje servisná pokuta 20 eur za každých ďalších 60 minút.

Základná tarifa bikesharingu v Žiline.

Celkovo môže dosiahnuť pokuta za deň výšku 100 eur, peniaze budú stiahnuté z karty zadanej pri registrácii.  

Zoznam staníc Bikesharingu v Žiline: 

Námestie gen. M.R. Štefánika
Námestie Andreja Hlinku – pred budovou Považskej galérie
Hurbanova ulica – pri Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny
Ulica Antona Bernoláka – za zastávkou MHD Veľká Okružná a pri budove Národnej banky Slovenska 
Ulica Romualda Zaymusa – pri budove Auparku
Námestie obetí komunizmu – pri Mestskom úrade v Žiline
Ulica V. Spanyola – pred hlavným vstupom do areálu nemocnice
Ulica Vysokoškolákov – chodník pri plavárni
OC Atrium Dubeň
ŽILPO
Internáty Veľký Diel – pri budove telocvične
Predmestská ulica – pri vstupe na parkovisko COOP Jednota
Ulica Polomská – v blízkosti predajne COOP Jednota
Ulica Hlinská
Ulica Hečkova – pred budovou Starej Menzy
Vodné dielo Žilina – pri zastávke MHD
Lesopark Chrasť – na parkovisku pred vstupom
Ulica Obvodová – pri hlavnom vchode do ZOC Max
Areál Žilinskej univerzity – na parkovisku pri hlavnej budove




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu